“NOIN VIIKON UUTISIA, OSA 9”

KUVA: Umana Reyer Venetsian kotihalli, Palasport Taliercio -areena, on pelkästään koripallopyhättö. Yleisökapasiteetti on 3600 katsojaa, ja yleensä halli on täynnä.

“TAIKURI” TUNTEE ITALIAN KORIKSEN

Tällä palstalla julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja ja -juoruja lajin ympäriltä. Jutut on tuotettu itse, bongattu internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

Tällä palstalla on kevättalven aikana jäljitetty Kotkassakin nähtyjä ulkomaanapuja, jotka pelaavat yhä vielä jossain toisaalla. Osumia on kertynyt parisenkymmentä. Jotkut heistä ovat enemmänkin statisteja, jotka kiertävät pelikenttiä joukon jatkona, mutta kyllä mukaan mahtuu myös uusien seurojensa avainpelaajia.

Deon Edwin pelaa Ukrainan mestaruudesta

Suomen Korisliigan tavoin kaikissa muissakin Euroopan kansallisissa sarjoissa ollaan kevään myötä etenemässä ratkaisupeleihin. Kotkan kävijöistä parhaiten on pullat uunissa KTP:n viime kauden takamies-laiturilla Deon Edwinillä (26 vuotta/190 senttiä), joka on selviytynyt Khimik-seuransa kanssa Ukrainan Superliigan finaaleihin. Vastaansa se sai Basket Kiovan. Ja kaikki alkoi Khimikin ja Edwin kannalta hyvin. Se voitti ensimmäisen loppuottelun 88-70, ja Edwin oli taas pelin tehokkaimpia.

Ex-kotkalaisilla on mahdollisuuksia mestaruuksiin myös Tshekissä, Ranskassa, Hollannissa, Romaniassa, Venäjällä, Sveitsissä ja Englannissa, mikä käy selville alla olevasta tilannekatsauksesta eri maiden kansallisiin sarjoihin.

KTP on toiminut yksittäisille pelaajille ponnahduslautana likimain kaikkiin Euroopan arvostetuimpiin kansallisiin liigoihin, mutta muistinvaraisesti kukaan ei ole päätynyt Italiaan. Se on Kreikan, Espanjan, Israelin ja Venäjän rinnalla maanosamme mahtimaita, jos mittarina käytetään Euroliigan finaaleissa 2000-luvulla mukana olleita seurajoukkueita.

KTP:lla neljä kokemusta Italiasta

Seurana KTP:lla on kyllä kokemusta Italiasta. Vuosien varrella kotkalaiset ovat kohdanneet eurocupeissa ja -liigoissa muun muassa sellaisia suurjoukkueita kuin Emerson Varese, Philips Milano, Reggio Emilia ja Pallacanestro Biella. Varese oli vastustaja Euroopan cup-voittajien cupissa kaudella 1979/80, Milano kohdattiin Euroopan liigassa 1991/92, Reggio Emilia tuli vastaan FIBA EuroChallenge -turnauksessa 2013/14 ja Biella samassa kilpailussa vuotta myöhemmin.

Varese on pelannut Italian pääsarjassa tauotta jo vuosikymmeniä. Vain seuran nimi on sponsoreiden vaihduttua aika ajoin muuttunut. Emerson on kodinkoneautomatiikkaa. Nyt Serie A:n joukkue tunnetaan nimellä Openjobmetis Varese, mikä viittaa varamiespalveluun. Varese on voittanut lukuisia maan mestaruuksia ja menestynyt myös eurosarjoissa.

Vastassa suuria staroja: Meneghin, Morse, Pittis...

Noissa Varese-peleissä KTP:lla oli amerikanapunaan Larry Poundsin veli Willie, ja joukkueen keskeisiin pelaajiin kuuluivat Paanasen veljekset Hannu ja Ari. Joukkuetta valmensi Risto Piipari. Varesen suuria poikia silloin olivat legendaarinen maajoukkuesentteri Dino Meneghin (ikä nyt 69/206 senttiä) ja jenkki Bob Morse (68/203). Meneghin voitti seitsemän Euroliigan ja 12 Italian liigan mestaruutta ja nyttemmin hän toimii maan koripalloliiton puheenjohtajana.

Meneghinin tavoin Morsekin voitti lukuisia palkintoja eurooppalaisista sarjoista. Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) nimesi hänet 50 arvostetuimman pelaajan joukkoon maailmassa vuonna 1991, ja niin ikään hänet on valittu 50 vaikutusvaltaisimman koripallojohtajan joukkoon Euroopassa. Morse viipyi aktiiviuransa jälkeen pitkään Varesessa, ja ennen paluutaan Yhdysvaltoihin hänet nimettiin kaupungin kunniakansalaiseksi.

Meneghin pelasi myös Milanossa muttei silloin, kun KTP kävi siellä. Noihin aikoihin Milanon tähtiin kuuluivat sellaiset suuruudet kuin Mike D’Antoni ja Riccardo Pittis. Seura on 26-kertainen Italian mestari ja Euroliigan se on voittanut kolmasti. Nyttemmin pääsarjajoukkue tunnetaan AX Armani Milanona, joka johtaa Italian Serie A:ta. Seuraa kutsutaan myös nimellä Scarpette Rosse (so. pienet punaiset kengät), koska sen toimihenkilöt toivat maahan Converse All Stars -jalkineita.

Milanoa vastaan KTP:ta valmensi Kari Liimo, jolla oli käytettävissään siihen aikaan melko ylivertainen kotkalainen kokoonpano Larry Pounds, Pertti Marttila, Jarkko Tuomala ja Jyrki Kutvonen eturintamassa.

EuroChallege-voittaja meni nurin Kotkassa

Kotkalaisten tuoreimmat kokemukset saapasmaan koripalloilusta ovat tältä vuosikymmeneltä. Viisi vuotta sitten Sami Toiviaisen valmentama KTP järjesti Steveco Areenalla melkoisen yllätyksen, kun se kukisti Reggio Emilian (75-71). Ottelun sankareita olivat Kotkan vahvistukset Chris Owens (27 pistettä) ja Sharaud Curry (13/7 syöttöä). Nyky-KTP:n pelaajista Michael Pounds kirjautti 7/6 ja Joonas Lehtoranta 2/1.

KTP hävisi toisen osaottelun Italiassa (86-75),  mutta merkillepantavaa on, että Reggio Emilia voitti tuona vuonna lopulta koko EuroChallenge -turnauksen. Se pelaa edelleen Italian pääsarjassa Grissin Bon -nimellä ja on 16 joukkueen joukossa 14:ntenä.

Kaudella 2014/15 KTP vieraili Milanon takana Biellassa niin ikään EuroChallengen merkeissä. Kotkalaiset hallitsivat kotiotteluaan selvästi ja voittivat sen 108-95. Kotimaaperällä sitten Biella oli niuksti parempi 81-77. KTP:ta valmensi tuolloin Anton Mirolybov. Biellan sarjataso on tällä erää maan toiseksi korkein, Serie A2. Sitä pelataan kahdessa 16 joukkueen lohkossa, ja Biella on länsilohkon seitsemäs.

“Kukapa ei Italiassa viihtyisi”, sanoo Teemu Rannikko

Suomalaisista kenties selkein näkemys Italian koripalloilusta on nyttemmin Salon Vilpasta edustavalla Teemu Rannikolla (38/189). Hän pelasi aikanaan 12 vuotta ammattilaisena ulkomailla ja niistä seitsemän Italiassa. Rannikko edusti siellä neljää eri seuraa; KTP:llekin tutuksi tulleita Reggio Emiliaa ja Varesea sekä Euro Rosetoa ja Scavolini Pesaroa.

- Koripalloilu on Italiassa iso asia. Se on heti jalkapalloilun jälkeen toiseksi suosituin urheilulaji ja serie A todella kova sarja, Rannikko korostaa.

Italian koripalloilu on keskittynyt pitkälti maan vauraimpaan osaan, pohjoiseen, ja siksi lajilla on myös taloudellinen selkänoja tukenaan.

- Kyllähän siellä isot rahat liikkuvat. Vertailussa esimerkiksi suomalaisseurojen budjetteihin voi laittaa hyvinkin yhden nollan perään. Koripalloilu on Italiassa kovaa bisnestä, tietää “Taikuriksikin” tituleerattu Turun NMKY:n kasvatti.

Teemu Rannikon huippuvuodet ajoittuivat vuosille 2000-13. Italian ohella ulkomaan pelivuosia kertyi Sloveniassa, Venäjällä ja Espanjassa. Pitkällä matkalla Rannikko törmäsi useasti myös ammattilaisuuden nurjaan puoleen. Loukkaantumiset eivät jättäneet takamiestä rauhaan.

- Tuloksellisesti Slovenian pesti oli parasta aikaa. Voitin Olimpija Ljubljanassa maan mestaruuden. Parhaat muut muistot ovat sitten Italiasta. Kukapa ei siinä maassa viihtyisi. Ilmasto on suosiollinen, ruoka on hyvää, ja opin siellä myös italian kielen. Kaikki seurat, mitä sitten edustinkin, pitivät huolta pelaajistaan. Ja mikä ikimuistoisinta, nyt 10-vuotias Lilja-tytär on syntynyt Varesessa, Rannikko luettelee.

Martti Kuisma oli tienraivaaja

Teemu Rannikko ei ollut aivan ensimmäinen Suomen lähettiläs Italian koripalloilussa. Ennen häntä sinne ennätti Martti Kuisma, nyt 48-vuotias ja 205-senttinen Leppävaaran Pyrinnön kasvatti. Rannikon kanssa samaan aikaan tai myöhemmin Italiassa ovat pelanneet Hanno Möttölä (Rannikon kanssa samaan aikaan Pesarossa), Petteri Koponen, Ville Kaunisto, Gerald Lee junior, Antti Nikkilä, Iiro Tenngren, Tuukka Kotti ja Antero Lehto ainakin.

Euroopan maajoukkuerankingissa Italia on sijalla 9 (maailman lista 13). Kärjessä on Espanja (2). Suomen vastaavat sijoitukset ovat 13 ja 21.

Allekirjoittaneella on melko tuore kokemus Italian huippukoripalloilusta runsaan kuukauden takaa. Jalkapallon Italia-Suomi -EM-karsintapelin jatkoksi oli tarjolla koripallon Serie A:n kärkikamppailu Umana Reyer Venetsia vastaan Sidigas Avellino. Sen voitti sarjakakkonen Venetsia 76-65 likimain loppuunmyydyllä, kapasiteetiltaan 3600 katsojan Palasport Taliercio -areenalla.

Huomionarvoisia seikkoja pelikokemuksesta ovat kaverit kyselleet, ja niitä tulee tässä. Odotusarvot yleisön eläytymisestä olivat hivenen korkeammalla. Noin 200-300 hengen faniydinjoukko piti kyllä meteliä, mutta loput kotikannattajat seurasivat peliä melko levollisesti. Vieraiden noin 50 hengen faniryhmä oli teljetty pleksikoppiin, josta kuului vain epämääräistä pihinää.

Pelin taso ja intensiteetti oli melko korkea. Täytyihän sen olla sitä, olihan kentällä monta koripallon raharikasta yhtä aikaa. Amerikkalaiset takamiehet olivat taitavia ja isot sentterit muutakin kuin pitkiä. Kaikesta huolimatta pelikentän mitat ovat samat kaikkialla maailmassa, ja ohiheittoja ja muita virheitä sattui isotuloisille ammattilaisillekin.

Venetsialla vain kuusi italialaista rosterissa

Suomen Korisliigassa ulkomaalaiskiintiö on rajattu neljään pelaajaan. Italian liigan kiintiöistä ei minulla ole tietoa, mutta ovat ne jotain toista kuin meillä – jos niitä on yleensä ollenkaan. Venetsialla on rosterissaan 18 pelaajaa, joista kuusi on puhtaasti italialaisia. Loput ovat sitten muita kansallisuuksia. Aitoamerikkalaisia on neljä ja heidän lisäkseen vielä kolme jenkkiä, joilla on myös jonkun toisen maan passi.

Liput otteluun – paikoille kuin paikoille – maksoivat 29 euroa. Lippuluukulla asioitaessa ulkomaalaisen piti esittää voimassaoleva passi. Pääsylippujen ja fanituotteiden lisäksi ei pelitapahtumasta sitten oikein muuta voinutkaan ostaa. Umana Reyer Venetsialla ei ilmeisestikään ole pikkurahan puutetta tai sitten se ei ole sisäistänyt, mitä on “yleisönpalvelu”. Kahvia, virvokkeita ja makeisia oli mahdollisuus ostaa muutamasta automaatista, jos kärsivällisyys riitti seisoskelemaan monien metrien jonossa. Siinä tilanteessa tuli ikävä KTP:n junioriäitien keittämää suomalaista kahvia ja tuoretta pullaa, vaikkei meillä Steveco Areenallakaan puitteet ole parhaat mahdolliset.

Ja viimeinen kokemus liittyi sitten liikennejärjestelyihin Palasport-hallin ulkopuolella. Italialaiseen kansanluonteeseen kuuluu malttamattomuus, ja parkkipaikalta poistuttaessa autojen torvet soivat. Vetoketju-vuorottelu tuntui olevan vieras käsite niillä main, ja oman paikkansa löytämisessä toimivat vain viidakon lait. Onneksi peltivaurioilta vältyttiin, ja lomalaisellahan ei ollut minnekään kiire.

 

Tuloksia ja tietoja Euroopan kentiltä:

Tshekki, NBL-liiga:

Lamb Autreyn edustama BK Decin on selviytynyt kahdeksan parhaan joukkueen puolivälieriin, joissa se kohtaa Opavan. Viimeisessä sarjapelissä Bardubicea vastaan (voitto 80-69) Autreyn tehot olivat 24 pistettä/8 levypalloa/3 koriin johtanutta syöttöä. Kotkassakin käväissyt (syksy 2015) takamies nimettiin Tshekin liigan ”Viikon pelaajaksi” juuri noilla ansioilla. Valinta osui häneen jo kolmannen kerran tällä kaudella. Autrey oli pistetilastoissa sarjan kymmenes (keskiarvo 14,9 per peli) ja levypalloissa neljäs (7,8).

Ranska, ProA-liiga:

Bourg-Starsbourg 83-73, tehomiehiä, B: LaMonte Ulmer 9/5/1, Chalon-Antibes 92-70, tehomiehiä, A: Tim Blue 16/4/2. Meneillään on vielä runkosarja, ja Bourg taistelee paikasta kahdeksan parhaan puolivälierissä. Antibes on 18 joukkueen liigassa viimeisenä.

ProB-liiga:

Chartres-Orleans 84-82, tehomiehiä, O: Brandon Jefferson 20/2/1. Orleans johti vielä jokin aika sitten 18 joukkueen sarjaa, mutta nyt kaksi perättäistä tappiota ovat suistaneet sen kolmanneksi. Jefferson on ollut toistaiseksi ProB-liigan kolmanneksi paras pistemies (15,7) ja kuudenneksi paras passari (5,5). “Viikon pelaajaksi” hänet on nimetty kaksi kertaa.

NM1-liiga:

ALS Basket-Lourdes/Tourdes 83-78, tehomiehiä, L/T: Manuel Barnes 0/2/1. Barnes on jäänyt viime peleissä vähemmälle peliajalle ja niin myös tehoille. Lourdes/Tourdes pelaa 28 joukkueen NM1-liigassa sijoista 21-28.

Saksa, ProA-liiga:

Alex Herreran Phoenix Hagen jäi 16 joukkueen runkosarjassa 10:nnenksi eikä se selviytynyt puolivälieriin. Herrera oli kauden aikana joukkueensa tehokkain (13,7/7,8/1,5/1,8 heiton torjuntaa). Blokeillaan hän oli maan toiseksi korkeimman tason sarjassa sen tehokkain. Levyrimäärä oikeutti neljänneksi.

Kreikka, A1-liiga:

Panathinaikos-Promitheas 87-76, tehomiehiä, Pa: Keith Langford 2/3/1, Aris-Kymis 95-60, tehomiehiä, K: Matt Williams jr. 3/7/0. Panathinaikos johtaa 14 joukkueen liigaa ja Kymis on sijalla 13. Kotkassa pelaavan Kevin Langfordin veljen ateenalaisseura on Euroliigassa neljännesvälierävaiheessa Real Madridin kanssa. Panathinaikos on hävinnyt kaksi ensimmäistä peliä Espanjassa; ensin  75-72 ja sitten 78-63. Keith Langfordin saldot olivat 9/3/2 ja 4/2/0.Seuraava peli on Ateenassa.

Hollanti, Eredivisie:

Leiden-Den Helder 83-61, tehomiehiä, Lei: Kenneth Simms 10/11/2. Leiden johtaa 10 joukkueen pääsarjaa. Simms on operoinut tehoilla 10,0/6,1/1,7. Leiden oli mukana FIBA Europe Cupissa, jossa se pudotti jatkosta Joensuun Katajan. Sittemmin hollantilaisetkin ovat joutuneet ns. laulukuoroon. Simmsin tehot 16 europelissä olivat 6,6/4,8/1,4.

Islanti, Dominos-liiga:

Islannissa pelataan pian jo saarivaltion mestaruudesta, mutta niissä pippaloissa Jeb Iveyn Njardvik ei ole enää mukana. Finaaliin ovat selviytyneet KR Reykjavik ja IR, sekin maan pääkaupungista. Susijengin Antti Kanervon Stjarnan hävisi IR:lle välierät 3-2. Njardvikin kohtaloksi tuli hävitä viides ja vihoviimeinen puolivälierä niin ikään IR:lle 3-2. Iveyn tehot viidennessä kohtaamisessa olivat 22/2/8. Amerikkalaisen pelintekijän koko kauden saldot olivat 16,6/2,4/5,0.

Luxemburg, Total-liiga:

Maan pääsarjassa Etzella on jo varmistanut paikkansa loppuotteluissa. Se toinen on Basket Esch tai T71. Välierä on tilanteessa 2-2. Anton Mirolybovin Racing Luxembourg putosi jatkosta puolivälierissä.

Romania, Nationala-liiga:

Craiova-Timisoara 88-83, tehomiehiä, C: Sharaud Curry 14/4/8. Craiova on selviytynyt kahdeksan parhaan puolivälieriin. Curryn tehot runkosarjassa olivat 13,6/2,8/4,8, joilla hän oli joukkueensa kolmas.

Venäjä, VTB-liiga:

Novgorod-Khimki 93-97, tehomiehiä, K: Tony Crocker 6/1/1. Khimki jakaa 14 joukkueen liigassa kakkostilan. Crockerin tehot VTB-liigassa ovat olleet 11,4/3,0/1,8 (19 ottelua). Khimki on ollut mukana myös Euroliigassa, mutta sijoituspeleissä sitä ei enää nähdä. Hiljattain tappio-ottelussa Barcelonaa vastaan (83-74) Crocker tehtaili 5/3/1. Miehen eurokeskiarvot 30 ottelussa ovat olleet 8,3/2,3/1,4.

Superliiga 1:

Mandell Thomasin Ural Jekaterinburg putosi jatkosta puolivälierävaiheessa. Samara voitti otteluparin 3-1 ja selviytyi aina finaaleihin, joissa sillä on vastassa Pietarin Spartak. Viimeisessä Samara-pelissä (tappio 65-81) Thomas tehtaili 17/3/3. Hänen kausikeskiarvonsa olivat 15,8/2,5/2,5/2,2 riistoa, joilla Thomas oli Uralin tehokkain. Superliigassa ex-kotkalainen oli paras pallorosvo ja kuudenneksi paras pinnamies. Hänet valittiin kerran “Viikon pelaajaksi”.

Sveitsi, SBL-liiga:

Neuchatel-Massagno 87-67, tehomiehiä, M: James Sinclair 6/5/5, Vevey Lakers-Geneve Lions 83-95, tehomiehiä, V: Durell Vinson 6/11/1. Massagno ja Vevey pelaavat jo kuuden parhaan jatkopelejä. Vinson (34 vuotta/201 senttiä) pelasi Kotkassa kaudella 2008/9 yhteensä 47 ottelua, keskiarvot: 14,9/9,1. Sveitsissä hänen keskiarvonsa ovat olleet tällä kaudella 11,6/10,5/2,5. Sinclairin vastaavat ovat 13,9/4,8/4,0. Vinson on liigan kolmanneksi paras levyreissä ja Sinclair kuudes riistoissa ja yhdeksäs passeissa.

Ukraina, Superliiga:

Deon Edwinin BC Khimik on selviytynyt Superliigan finaaleihin, joissa se kohtaa Basket Kiovan. Khimik kukisti viidennessä välierässä Dnipron kotonaan 76-71. Edwin teki tuossa pelissä yhdeksän pistettä, otti 11 levypalloa ja antoi 10 koriin johtanutta syöttöä. Khimik voitti ensimmäisen finaalin 88-70, ja Edwinille kirjattiin 14 pistettä, 3 levypalloa ja 7 syöttöä. Viime kaudella Kotkassa pelanneen laitahyökkääjän tehot runkosarjassa olivat 16,1/6,2/4.8/1,4 riistoa, millä hän oli joukkueensa ykkönen. Levypallomäärällään Edwin on liigan yhdeksäs ja syötöillään neljäs. Kauden aikana hänet on valittu kolme kertaa “Viikon pelaajaksi”.

Englanti, BBL-liiga:

Leicester-Glasgow 76-71, tehomiehiä, L: Tim Williams 16/7/5. Leicester on 12 joukkueen liigassa toisena. Viime keväänä Kotkasta lähdettyään Williams suuntasi ensin Puolaan, mutta siellä sairasteltuaan ei saanut peliaikaa Miasto Szkla -seurassa. Leicesterissä hän on pelannut nyt vuodenvaihteen jälkeen 15 ottelua tehoilla 15,1/5,8/1,5, joilla hän on joukkueensa aikaansaavin.

Italia, Serie A:

Sarjatilanne: AX Armani, Milano 20/6 (voitot/tappiot), Umana Reyer Basket, Venetsia 18/8, Vanoli, Cremona 17/9, Happy Casa, Brindisi 16/10, Alma, Trieste 15/11, Dolomiti, Trento 15/11, Banco di Sardinia, Sassari 14/12, Sidigas, Avellino 14/12, Openjobmetis, Varese 14/12, MIA-RO, Cantu 13/13, Virtus, Bologna 12/14, Germani, Brescia 12/14, Fiat, Torino 8/18, Grissin, Reggio Emilia 7/19, VL, Pesaro 7/19, Basket, Pistoia 6/20. Seuran nimen jälkimmäinen osa kertoo, mistä kaupungista se on.

TEKSTI ja KUVAT: Matti Järvinen

TEKSTI ETUSIVUN KUVAAN: Umana Reyer Venetsian maskotti on Leorey-leijona. Se on samassa roolissa kuin KTP-Basketin Väinö-kotka. Ennen peliä ja tauoilla Leorey yllytti venetsialaisia kannustamaan omia. Fanien ydinjoukkoa maskotin ei tarvinnut hopottaa. Tosifanit eläytyivät peliin ja ottivat kantaa asioihin näkyvin banderolein.

Yhteistyökumppanit