”NOIN VIIKON UUTISIA, OSA 3”

Kuva: Tartton All Stars -otteluun nimetty KTP-Basketin Antto Nikkarinen on viihtynyt korisliigaparketeilla jo 11 kauden ajan. Nikkarinen sai liigassa kaudella 2016/17 MVP (most valuable player, käännös: arvokkain pelaaja) -arvonimen.

ANTTO ESITTÄÄ TAITOJAAN TARTTOSSA

Tällä palstalla julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja ja -juoruja lajin ympäriltä. Jutut on tuotettu itse, bongattu internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

KTP-Basketin Antto Nikkarinen (27 vuotta/185 senttiä) on mukana Suomen joukkueessa, kun Korisliigan All Stars -miehistö ja Viro-Latvia -liigan joukkue kohtaavat yhteisessä tähdistötapahtumassa Tarttossa Virossa helmikuun 16. päivänä lauantaina. Nikkarisella on rooli paitsi pelissä myös taitokisassa, joka nähdään ottelun ensimmäisellä tauolla.

Korisliigan tähdistötusina nimettiin yleisöäänestyksen ja valmentajavalintojen perusteella. Kansanäänestys poiki avausviisikkoon seuraavat pelaajat: Teemu Rannikko Vilpas, Bojan Sarcevic Karhu Basket, Topias Palmi Kataja Basket, Juho Nenonen Vilpas ja Sean O´Mara BC Nokia.

Korisliiga All Starsia Virossa valmentavat Joonas Iisalo (Vilpas) ja Sami Toiviainen (Pyrintö), jotka täydensivät joukkuetta seuraavilla nimillä: Juwan Statten Seagulls, Kenneth Manigault Pyrintö, Brandon Taylor Vilpas, Rene Rougeau Karhu Basket, Avery Woodson Ura Basket, Ville Kaunisto Kouvot ja Antto Nikkarinen KTP-Basket.

Tähdistötapahtuman areena on Tartton yliopiston urheiluhalli, jonne odotetaan tuhatmäärin yleisöä. Viime vuonna Viron ja Latvian liigojen keskinäisessä All Stars -pelissä Tallinnassa oli paikalla 5000 katsojaa.

Lauantain ottelun väliajoilla yleisöä hemmotellaan oheisohjelmalla. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen käydään NBA:n vastaavanlaisista tilaisuuksista tuttu taitokisa – Skills Challenge – jossa Korisliigaa edustavat Statten, Palmi, Sarcevic ja Nikkarinen.

Puoliajalla on vuorossa perinteinen kolmen pisteen heittokisa, johon Suomen joukkue marssittaa valtavan määrän kokemusta. Edustajamme ovat vuosikausia kaaren takaa tuskaa vastustajilleen aiheuttaneet liiganestorit Rannikko (38 vuotta) ja Kaunisto (36).

Kolmannen ja neljännen kympin välissä on kaksi kilpailua. Ensin Iisalo ja Toiviainen osallistuvat valmentajien heittokisaan. Taukovihteet huipentaa donkkikilpailu, jossa Korisliigan lippua pitävät korkealla Manigault ja Staten.

Tartton tapahtuma on katsottavissa vapaasti suorana lähetyksenä Elisa Viihde Sportin välityksellä sekä televisiosta että selaimen kautta netistä. Selostuksesta vastaa ex-kotkalainen Toni Flink asiantuntija-avustajanaan Salon Vilppaan sentteri Miikka Luosmaa. Lähetys alkaa kello 17 ja se kestää miltei kolme tuntia.

 

Susijengillä kohtalon hetket

Suomen miesten koripallomaajoukkueen MM-karsinta huipentuu ensi viikolla pelattaviin päätöspeleihin. Torstaina Susijengi kohtaa kotikentällään Espoon Metro Areenalla Ranskan ja kolme päivää myöhemmin Permissä Venäjän.

Jatkokarsintalohko K:ssa on enää yksi MM-kisapaikka jaossa, ja siitä kisaavat Suomi ja Venäjä. Suomen kannalta kupletin juoni on selvä. Selvitäkseen elo-syyskuun vaihteessa Kiinassa pelattaviin maailman mestaruuskilpailuihin Susijengin on kukistettavat ensin Ranska ja sitten Venäjä.

Ranska on jo varmistanut paikkansa MM-areenalla ja se voi matkustaa keveillä mielin Suomeen. Venäjälle meillä on kalavelkoja maksettavana, sillä marraskuussa Espoossa itänaapuri haki täältä kahden pisteen vierasvoiton.

Suomi-Ranska -ottelu on ollut loppuunvarattu jo reilu kaksi kuukautta ennen kamppailua. Yle välittää pelin TV2:lla torstaina 21.2. kello 18.30. Venäjä-Suomi -yhteenotto on katseltavissa TV1:ltä sunnuntaina 24.2. kello 14.45 alkaen.

Suomen joukkue: Roope Ahonen 28 vuotta/187 senttiä CB Oviedo Espanja, Shawn Huff 34/198 Fraport Skyliners Saksa, Mikael Jantunen 18/204 HBA-Märsky, Antti Kanervo 29/192 KK Stjarnan Islanti, Mikko Koivisto 31/194 Salon Vilpas, Petteri Koponen 30/194 Bayern Munchen Saksa, Tuukka Kotti 37/205 Seagulls, Carl Lindbom 27/206 KK Rosa Radom Puola, Alexander Madsen 24/207 CB Gran Canaria Espanja, Eric Murphy 27/208 BAXI Manresa Espanja, Juho Nenonen 31/202 Vilpas, Topias Palmi 24/194 Kataja Basket, Sasu Salin 27/191 Unicaja Malaga Espanja, Ilari Seppälä 25/188 Kataja Basket, Ville Tahvanainen 18/193 HBA-Märsky, Jamar Wilson 34/185 BC Lietkabelis Liettua, valmentajat: Henrik Dettmann, Jukka Toijala, Lassi Tuovi, Mikko Larkas, Jussi Hirvonen.

 

KTP aloitti Serbian turnauksen voitolla

KTP:n 15-vuotiaiden poikien joukkue aloitti Serbian Arandjelovacissa pelattavan juniorien kansainvälisen EYBL (European Youth Basketball League) -koripalloturnauksen voitolla. Avausottelussa kaatui puolalainen Szolnoki Sportcentrum 65-60 (tauko 32-32, erät: 15-19, 17-13, 14-13, 19-15).

Kotkalaiset matkustivat kisapaikalle varhain torstaiaamuna, ja ensimmäinen peli oli jo saman päivän iltana. Ottelut jatkuvat perjantaina, jolloin vastaan asettuu toinen puolalaisyhdistelmä Hensfort Przemysl. Lauantain vastus on BK Inter Bratislava Slovakiasta ja sunnuntaina Debreceni Kosarlabda Akademia Unkarista.

Arandjelovac on 46000 asukkaan kaupunki 75 kilometriä Belgradista etelään. Pelit siellä ovat jatkoa Tshekissä lokakuussa käynnistyneelle turnaukselle. KTP kohtasi Prahassa kaksi joukkuetta Italiasta sekä junnuyhdistelmät Sloveniasta ja Tshekistä.

Kotkan pojat hävisivät kaikki lokakuun kamppailunsa, joten joukkueella on enää häviävän pienet mahdollisuudet selviytyä Unkarissa huhtikuussa pelattavaan lopputurnaukseen. KTP:n päävalmentaja Mauri Laiho pitää kuitenkin kansainvälisiä kokemuksia kasvattavina nuorille pelaajilleen.

- Olimme jo viime vuonna mukana tässä EYBL:n turnauksessa, ja silloin reissasimme Unkariin ja Sloveniaan. Näissä kansainvälisissä peleissä näemme, millaista on junnukoris muualla ja voimme arvioida, mikä on meidän tasomme, Laiho selvittää.

Koti-Suomessa KTP:n 15-vuotiaat pelaavat valtakunnallista Robert Petersen Cupia, jota voidaan pitää myös ikäluokan SM-sarjana. Siinä kotkalaisilla on itseään parempiakin vastustajia.

- Vuosien varrella kotimaiset kilpakumppanit ovat tulleet toisilleen jo kovin tutuiksi, ja siksikin on hyvä käydä haistelemassa uusia tuulia rajojen takana. Pojille pelit ulkomaalaisia joukkueita vastaan jäävät varmasti myös unohtumattomiksi elämyksiksi, ja ne saattavat toimia kipinänä tavoitteellisemmallakin koripalloilijan uralle, toteaa Laiho, jonka apuvalmentajana toimii Mika Lanki.

KTP:n pisteet/levyt Szolnoki-ottelussa: Jasper Mussalo 24/7, Konsta Neuvonen 10/9, Marcus Frimodig 8/3, Morris Ugusuk 8/0, Niko Mykrä 6/3, Tom Guma 5/4, Noah Piipari 2/5, Jarno Antila 2/2, Mikael Parikka 0/3.

TEKSTI: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit