CUP-ENNAKKO: Lahti - KTP

"KIINNOSTUS LÄSSÄHTI, MUTTA PELIÄ PITÄÄ KUNNIOITTAA"

KUVA: Sami Ikävalko edusti KTP-Basketia vuosina 2007-10 ja pelasi Korisliigaa viimeksi kaudella 2015-16 Salon Vilppaan paidassa. Tänään Ikävalko pelaa Lahti Basketballin riveissä kasvattajaseuraansa vastaan.

Koripallon Suomen Cup polkaistaan käyntiin keskiviikkona 21.11.2018. Cupissa on mukana 16 joukkuetta ja KTP-Basket matkustaa ensimmäisen kierroksen ottelussaan Lahteen Lahti Basketballin vieraaksi. KTP on orastavassa voittoputkessa, alla on komeat voitot Karhu Basketista sekä BC Nokiasta.

Suomen Cupista tekee mielenkiintoisen KTP:n kannalta se, että siinä noudatetaan miesten 1.divari A:n sääntöjä, joten vain kolmea ulkomaalaisvahvistusta saa peluuttaa. Näinollen joku KTP:n jenkeistä joutuu huilaamaan.

- Itseasiassa emme ole vielä tehneet lopullista päätöstä sen suhteen kuka jenkeistä huilaa. Senverran tiedetään, että huilaaja on joko Nelson tai Langfrod, mutta tosiaan lopullinen päätös tehdään vasta keskiviikkona ja tämä on rehellinen vastaus, ei poliittinen, kommentoi hyväntuulinen päävalmentaja Kaminen.

Miesten 1.divisioona A:ssa kakkosena oleva LaBa ei vielä tällä kaudella ole tappioita sarjassa kokenut. Joukkuetta valmentaa kolme vuotta (2015-2018) Seagullsin apuvalmentajana toiminut Petri Velling. Täksi kaudeksi LaBa sai houkuteltua takaisin Vesa Mäkäläisen (200cm/98kg) ja jo kertaalleen lopettaneen Ilkka Vuoren (181cm/81kg). Edelliskauden pelaajista jatkoivat mm. KTP-kasvatti Sami Ikävalko (187cm/85kg), Roi Byman (197cm/85kg), Aleksanteri Ahola (185cm/82kg) sekä väkivahva jenkkivahvistus Henry Pwono (201cm/104kg). Toisena jenkkivahvistuksena on atleettinen laituri Jarred Jones (201cm/95kg), joka tulee todennäköisesti muodostamaan mielenkiintoisen matchupin Donte Thomasin kanssa.

- Yhtään matsia ei olla tällä kaudella vielä hävitty ja sitä trendiä lähdetään jatkamaan. On kiva pelata kotiyleisön edessä ja lähteä haastamaan KTP:tä, toteaa KTP-kasvatti Ikävalko

Erikoisuutena Cupin otteluissa on se, että alemmalla sarjatasolla pelaava joukkue saa ennen ottelua heittää kymmenen kolmen pisteen heittoa (jokainen avausviisikosta heittää kaksi), jotka lasketaan pisteiksi ottelussa. Eli jos LaBa heittää kolmoset 10/10, niin peli alkaa tilanteesta 30-0.

- Tavoitteenamme on naulata kolmosista vähintään puolet ja näin ollen saada ainakin pieni etu otteluun lähdettäessä. Sen kummemmin emme toki ole asiaa pohtineet tai siihen erityisesti panostaneet, normaali avausviisikko kehiin, kolmoset pussiin ja pelataan, Ikävalko jatkaa.

Suomen Cup, joka päätettiin herättää nyt taas henkiin Suomessa (viimeksi pelattu vuonna 2011), on herättänyt monia mielipiteitä puolesta sekä vastaan.

- Meidän osaltamme cup kiinnostus hieman lässähti, koska niin moni korisliiga seura jättäytyi pois (vain 3 korisliigajoukkuetta mukana). Myöskin ajankohta olisi voinut olla parempi, esim jos Cuppia olisi pelattu jo pre-seasonilla, niin olisi saatu siihen kilpailullisia pelejä heti jo ennen varsinaisen kauden alkua. Mutta peliä pitää aina kunnioittaa ja täysillä lähdemme pelaamaan ja voittoa hakemaan Lahdesta, Kaminen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Lahti Basketballin Ikävalko.

- Hyvä juttu on, että Suomen Cup on polkaistu nyt käyntiin, mutta oma mielipiteeni on, että sen olisi voinut tehdä hieman suurempaa harkintaa ja parempaa suunnitelmallisuutta käyttäen. Tarkoittaen sitä, että jossakin on epäonnistuttu, kun sitä ei ole tämän houkuttelevammaksi saatu. Esimerkiksi vain kolme korisliigajoukkuetta lähti mukaan, joten joku mättää. Mutta ehdottomasti Cupin voitto kiinnostaa ja sitä lähdemme tavoittelemaan, Ikävalko kertoo

Erikoisia piirteitä tästä uusitusta Suomen Cupista löytyy. Esimerkkinä voisi ottaa sen, että vaikka häviät ensimmäisen kierroksen ottelun, pääset silti toiselle kierrokselle tai vastaavasti jos voitat ensimmäisen kierroksen ottelun, mutta häviät toisen kierroksen ottelun, pääset silti kolmannelle kierrokselle. Eli oli keskiviikon ottelun lopputulos mikä tahansa, jatkuvat molempien joukkueiden ottelut silti vielä toiselle kierrokselle.

Keypoints

  • Löytyykö KTP:ltä motivaatiota myös näihin Suomen Cupin otteluihin?
  • Aikasempina vuosina karsintaotteluissa on nähty, että Korisliigan ja Divari A:n tasoero on erittäin suuri. Onko se sitä vieläkin?
  • Kuinka monen pisteen tappioasemasta KTP joutuu otteluun lähtemään?
  • Näkyykö ottelussa millään tavalla se, että vaikka häviät, pääset silti seuraavalle kierrokselle?
  • KTP huilauttaa joko Langfordia tai Nelsonia, tämä tarkoittaa, että KTP:llä on käytännössä katsoen vain yksi sisäpelaaja kokoonpanossa. Pystyykö LaBa hyödyntämään tätä ja pyrkiikö se pelaamaan palloa hanakasti korin alle Mäkäläiselle tai Pwonolle?
  • Saavatko hyvin pelanneet juniorit Rautasalo, Hannikainen, Ailio, enemmän vastuuta Cupissa ja jos saavat, pystyvätkö he vastaamaan huutoon?
  • Kumman joukkueen voittoputki saa jatkoa?
  • Jos ottelu menee KTP:n hallinnassa, miten LaBa:n ykkösfani Risto Virtanen reagoi?

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ottelu keskiviikkona 21.11.2018 klo 18.30, pelipaikkana Lahden Energia-areena.

 

TEKSTI: Niko Ikävalko KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit