CUP-RAPORTTI: VILPAS – KTP

Kuva: KTP:n Michael Pounds (keskellä) ja Vilppaan Mikko Koivisto heittivät molemmat tarkasti keskiviikkona Salohallissa. Aatu Kivimäellä (12) oli sen sijaan vaisumpi ilta. Kuva on KTP-Vilpas-pelistä joulukuulta.

KTP JÄI ULOS CUP-JUNASTA

KTP-Basketin cup-juna tyssäsi tällä erää puolivälieräseisakkeelle. Vilpas sen sijaan jatkaa matkaa semifinaaleihin, kun se onnistui hätistelemään kotkalaisvieraansa ulos turistiluokasta 98-86 (tauko 53-38, erät: 25-21, 28-17, 24-27, 21-21) Salohallissa keskiviikkoiltana.

Välierässä Vilpas kohtaa Lahti Basketballin, joka pudotti nokialaisen BC Lepin jatkosta (102-83). Neljän parhaan joukkoon kiilasi myös Munkkiniemen Kisapojat, joka haki hieman yllättäen 68-64 -vierasvoiton Järvenpään Raiders Basketista.

Vilpas oli KTP:ta ratkaisevasti parempi levypallopelissä (45-32) ja erityisesti hyökkäyspäässä. Salolaiset kahmivat Kotkan korilla kaikkiaan 15 irtopalloa, ja niin sanotuista toisista yrityksistä kotijoukkue teki pinnoja 15. Kotkalaiskäsiin jäi vain kolme (!) hyökkäyslevyriä, joista jälkihoitona saatiin aikaan viisi pistettä.

Vilpas piti myös pallosta parempaa huolta. KTP menetti pelivälineen kaikkiaan 16 kertaa, ja niistä hasseista Salo juoksi 20 pinnaa. Salo menetti pallon vain seitsemän kertaa, ja Kotka rokotti kahdeksalla pisteellä.

Merkille pantavaa on myös epäjakauma virheissä. Niitä vihellettiin vieraille 25 ja isännille 18. Vilpas teki vapariviivalta 24 pistettä (33 yritystä) ja KTP 12 (14). Kotkalaisista Tyrell Nelson ja Kevin Langford saivat jo ennen täyttä aikaa suihkukomennon. Lisäksi Donte Thomas, Michael Pounds ja Antto Nikkarinen pelasivat viime minuutit kolme virhettä rasitteenaan.

Kotkalaisittain epäkiitollisista tilastolukemista huolimatta KTP pelasi voitosta vielä viime minuuteilla. Se ei tuntunut kovin uskottavalta mahdollisuudelta kolmannen neljänneksen puolivälissä, kun Vilpas johti jo 20 pisteellä (65-45).

Langfordin, Poundsin, Nikkarisen ja Janne Lehtorannan kolmosilla KTP hivuttautui aina seitsemän pisteen päähän (90-83), kun peliaikaa oli kolmisen minuuttia.

Siinä vaiheessa sitten kotakalaisille tuomitut rangaistukset ratkaisivat pelin. Ensin Nelson ja sitten Langford saivat viidennet virheensä. Vilpas pelasi jatkossa palloja korin alle, Kotkan pienemmät pojat kohtelivat kaltoin Antonio Ballardia ja Jamie Skeeniä, ja jenkkikaksikko hoiti homman vapariviivalta. Vilpas teki kahdeksasta viime hetkien pisteestään kuusi vapaaheitoista.

Vilppaalta erottui neljä pelimannea ylitse muiden. Ballard ja Skeen olivat väkivahvoja korien tuntumassa, mutta Skeen antoi pitkänä miehenä (203 senttiä) muistutuksen myös heittotarkkuudesta: kaksi kolmosta kolmesta yrityksestä sisään.

Salolaisten ykköspyssy oli kuitenkin Mikko Koivisto. Hän tarvitsi ensimmäisellä pelipuoliskolla vain runsaat seitsemän minuuttia peliaikaa 15 pisteeseen. Lopulta niitä kertyi 18 kunnioitettavalla tarkkuudella: kakkoset (3 yritystä/2 onnistunutta) ja kolmoset (6/4) koriin 67-prosenttisesti.

Vilppaan tehokvartetin täydensi Jack Gibbs, jota tarvittiin, kun KTP puhalsi jo niskaan. Salon tuorein jenkkihankinta teki 17 pisteestään 15 kahden jälkimmäisen kympin aikana.

Vilppaalta puuttui kokoonpanosta Teemu Rannikko ja Brandon Taylor. ”Taikuriksikin” tituleerattu Rannikko oli poissa ehkä muuten vaan, mutta Taylor siksi, että säännöt niin määräsivät. Suomen cupissa ei saa pelata kuin kolme ulkomaalaisvahvistusta, ja valmentaja Joonas Iisalon noppapelissä arpakuutio poisti laudalta Taylorin.

KTP:sta huilasi Jalen Jackson. Salon reissulla kotkalaisista viisi pelaajaa ylsi kaksinumeroisiin lukemiin. Heistä Nelson puski tupla-tuplan; 19 pistettä ja 11 levypalloa. Pinnoista valtaosa oli kakkosia (12 yritystä/9 onnistunutta, prosentti 75).

Pounds oli heitoissaan yhtä tarkka kuin Koivisto naapurileirissä. Vapariviivalta ”Homppa” pani vielä yhdellä pinnalla paremmaksi. Nikkarinen johti hyvin KTP:n peliä (kuusi koriin johtanutta syöttöä) ja heitti kohtuullisesti.

Langford pussitti pelitilanneheitot kelpo prosentilla (55), antoi viisi passia, otti neljä levypalloa, mutta menetti pelivälineen liian monta kertaa (6). Thomas aloitti vaisusti ja teki ensimmäisen pelitilannekorinsa vasta vähän ennen pitkää taukoa. Jatkossakin tehojenkin ”kone” yski ja mies jäi kauas parhaastaan.

Juho Lehtoranta kävi ensimmäisen kerran kentällä sitten marraskuisen loukkaantumisen.

Niin Vilppaan valmentaja Iisalo kuin KTP:n koutsi Tomi Kaminenkin korostivat cup-kamppailun fyysisyyttä.

- Voitimme levypallot selvästi, ja tuntui, että meillä oli energiaa enemmän. Molemmat pelasivat erittäin kovaa. Hyvä matsi kaiken kaikkiaan, näki Iisalo pelin.

- Vilpas oli aggressiivisempi ja halusi cupin jatkopaikkaa hieman enemmän. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä, Kaminen selvitti.

Joonas Iisalolla on jo näkemys välierävastustajasta.

- Lahti Basketballissa on paljon hyviä liigatason jätkiä. Se tulee olemaan meille kova haaste varsinkin, kun Lahti saa alempisarjalaisena (1. divisioona A) ne 10 tasoituskolmosta ennen pelin alkua.

KTP on vuodesta 1968 lähtien tilastoidussa koripallon Suomen cup-historiassa kaikkien aikojen menestynein seura. Se on juhlinut cupin voittoa yhdeksän kertaa. Tänäkin vuonna kotkalaiset lähtivät tavoittelemaan cup-kannua, vaikka kilpailuna Suomen cup oli torso.

- Se että vain kolme korisliigajoukkuetta on mukana, ei ainakaan lisää cupin arvostusta. Me lähdimme leikkiin sillä periaatteella, että jos jotain järjestetään, niin siihen myös osallistutaan, totesi KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström.

Kotkan koripallopomon mielestä koripallocupissa on paljon parannettavaa.

- Muutoskohteita voisivat olla ainakin cupin pelitapa, ajankohta ja talous. Saas nähdä, miten Koripalloliitto asiaan ensi kaudella reagoi.

Lindström on KTP-Basketin rahakirstun vartijana ”tarkan euron mies”. Siksi ei ole ihme, ettei Kotkassa olla aivan tyytyväisiä cup-pelien talousajatteluun. KTP omalta osaltaan houkutteli avauskierroksella Lahti Energia Areenan lehtereille 870 katsojaa, ja keskiviikkona Salohallissa oli yleisöä 975 henkeä.

Se että ”oikukas arpa” tai jokin muu ennalta sovittu ratkaisu heitti molemmissa yleisöotteluissa KTP:n vierailijaksi oli ”harmillista”. Lipputulot kun menivät molemmissa tapauksissa kotijoukkueelle. KTP:n ”riemuksi” koituivat niin Lahden kuin Salon reissunkin matkakulut.

Joidenkin muiden pallolajien cup-kilpailussa otteluiden tulot ja menot tasataan, ja sitten katsotaan, jääkö jaettavaa.

 

KTP-taustaisia yhä mukana Suomen cupissa

KTP putosi Suomen cupista, mutta kilpailussa on yhä KTP-taustaisia pelaajia mukana, kun Munkkiniemen Kisapojat pudotti Järveenpään Raiders Basketin jatkosta 68-64 (38-31). MuKi-paidassa pelasivat Markus Rautasalo ja Okko Ailio, jotka on nähty myös KTP:n korisliigajoukkueen kokoonpanossa. Cupia voi pelata vain yhdessä joukkueessa, ja valinta Rautasalon ja Ailion kohdalla oli Munkkiniemi.

MuKi ja Raiders pelaavat samassa 1. divisioona B:ssä. Sarjassa joukkueet ovat kohdanneet kahdesti, ja Järvenpää on voittanut molemmat yhteenotot (90-72 ja 97-79). Siksi cup-tulosta voidaankin pitää pienoisena yllätyksenä olkoonkin, että sarjataulukossa joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla (MuKi neljäs 22 pisteellä ja Raiders viides, pisteitä 20).

Omassa välierässään Munkkiniemen Kisapojat kohtaa voittajan ottelusta Tampereen Pyrintö-Forssan Koripojat. Tuo puolivälierä pelataan 22. päivänä helmikuuta.

 

Kataja saattaa sittenkin jatkaa Eurocupissa

Joensuun Kataja saattaa ennakkotiedoista poiketen sittenkin saada jatkopaikan FIBA Europe Cupissa, vaikka se jäi neljän joukkueen jatkolohkossa viimeiseksi. Kataja voitti keskiviikkona kotonaan hollantilaisen ZZ Leidenin 92-80 (49-43), mutta se ei ole ehkä riittävästi.

Vähintään 19 pisteen voitolla Joensuu olisi kiilannut Leidenin ohi lohkokolmoseksi. Lohkon kärkikaksikolla, venäläisellä Avtodor Saratovilla ja tanskalaisella Bakken Bearsilla, Eurocup-pelit varmuudella jatkuvat, mutta sitä hyvää saattaa olla tulossa kolmoselle ja jopa neloselle.

Kansainvälinen koripalloiliitto FIBA näet tiedotti alkuviikosta, että Mestarien liigasta tippuneiden joukkueiden kiintiöstä on jäämässä runsaasti täyttämättömiä paikkoja FIBA Europe Cupiin. Näin ollen nyt avoinna olevat paikat täytetään jatkolohkoissa ilman suoraa pudotuspelipaikkaa jäänneillä joukkueilla. Paikkoja tulee vähintään kolme mutta enintään seitsemän.

Ottelutuloksia:

Suomen cup, puolivälierät:

Salon Vilpas – KTP-Basket 98-86 (tauko 53-38, erät: 25-21, 28-17, 24-27, 21-21)

Pisteet/levypallot, Vilpas: Antonio Ballard 29/11, Jamies Skeen 20/8, Mikko Koivisto 18/3, Jack Gibbs 17/3, Juho Nenonen 6/4, Riku Laine 4/4, Henri Kantonen 2/2, Mikko Luosmaa 2/4, Aatu Kivimäki 1/3.

KTP: Tyrell Nelson 19/11, Michael Pounds 19/1, Antto Nikkarinen 18/3, Kevin Langford 14/4, Donte Thomas 10/7, Janne Lehtoranta 6/0, Juho Lehtoranta 0/2, Joonas Lehtoranta 0/0, Eero Hannikainen 0/0, Jari Vekkilä 0/0.

Erotuomarit: Pekka Saros, Ari Malkamäki, Karoliina Andersson, yleisöä 975.

Järvenpään Raiders Basket – Munkkiniemen Kisapojat 64-68 (tauko 31-38, erät: 22-21, 9-17, 17-11, 16-19)

Pisteet/levpallot, Raiders: Derylton Hill 19/10, Semi Saari 11/4, Eepi Tuononen 11/3, Jordan Jacks 10/11, Otso Laakkonen 8/7, Jesse Viita 7/2, Teemu W. Hartikainen 0/2.

MuKi: Joonas Timonen 19/8, Tuomas Oksa 16/6, Markus Rautasalo 14/5, Tuomo Antikainen 11/12, Eetu Lähdetniemi 4/6, Roope Karhunen 2/3, Tom Niiranen 2/1, Okko Ailio 0/3, Andrei Makarov 0/0, Karri Kortemaa 0/0.

Erotuomarit: Jarno Hyytiäinen, Lauri Pitkänen, yleisöä 284.

FIBA Europe Cup:

Joensuun Kataja – ZZ Leiden, Hollanti 92-80 (tauko 49-43, erät: 20-25, 29-18, 21-15, 22-22)

Pisteet/levypallot, Kataja: Topias Palmi 18/5, Adrian Diaz 17/10, Ilari Seppälä 13/2, Daniel Mullings 12/10, Matias Ojala 12/3, Vincent Simpson 9/2, Tommi Huolila 5/2, Atte Perttu 3/0, Joni Harjula 2/2, Samuli Vanttaja 1/1.

ZZ Leiden: Darius Thompson 27/4, Maurice Watson jr. 19/2, Worthy De Jong 14/6, Kenneth Simms 9/6, Clayton Vette 9/9, Sergio De Randamie 2/1.

KTP:n seuraava Korisliigan ottelu:

Joensuun Kataja – KTP-Basket Joensuun LähiTapiola Areenalla lauantaina 9.2.2019 kello 17.00

Korisliigaa kotona:

KTP-Basket – Helsinki Seagulls Steveco Areenalla tiistaina 12.2.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit