ENNAKKO: KORIHAIT – KTP

Kuva: KTP:n Kevin Langford (oikealla) vieraili Korisliigan maaottelutauolla veljensä Keithin luona ja pääsi hänen kanssaan juhlimaan Panathinaikos-seuran saavuttamaa Kreikan koripallocupin mestaruutta.

JENGI TAAS KASASSA – LIIGA VOI JATKUA!

Korisliigan liki kolmen viikon mittainen maaottelutauko on takana, ja keskiviikkona kolme otteluparia palasi jo koripalloparketeille. KTP-Basket hyppää kelkkaan perjantaina, jolloin joukkue matkustaa Uuteenkaupunkiin Korihaiden vieraaksi.

Tauolla kotkalaispelaajille suotiin omaakin aikaa, ja muun muassa amerikkalaisista Donte Thomas ja Tyrell Nelson pistäytyivät minilomalla kotona Yhdysvalloissa. Kevin Langford käväisi Kreikassa, mutta Jalen Jackson pysytteli Kotkassa.

Langfordin lomareissullakin pääteema pysyi koripallossa. Kevin vieraili veljensä luona Ateenassa, missä hän pelaa ammatikseen paikallisessa suurseurassa Panathinaikosissa. Kotkan jenkin lomapäiviksi oli tarjolla varsinainen herkkupala, kun Panathinaikos oli mukana Kreikan cupin finaalissa. Ja mikä parasta, Keith Langford pääsi juhlimaan cup-mestaruutta, ja siinä humussa myös Kevin sai olla mukana.

Panathinaikos kukisti tiukassa loppuottelussa PAOK Thessalonikin 79-73. Langford oli joukkueensa kakkostähti ja teki 17 pistettä. Finaalin ja voittajien MVP (most valuable player, käännös: tärkein pelaaja) oli amerikkalainen Nick Calathes, jonka tehot olivat 19 pistettä, 5 levypalloa ja 9 syöttöä.

- Veljelleni cupin finaali oli iso ja tunteikas peli. Hän loukkaantui joulukuussa, ja kolmen kuukauden tauon jälkeen Keithille oli tärkeää näyttää itselleenkin, että kaikki on taas kunnossa, totesi pikkuveli. Keith on Keviniä kaksi vuotta vanhempi (35/33), mutta senteissä KTP:n mies on 10 senttiä pidempi (203/193).

Koripalloilu on jalkapalloilun rinnalla Kreikan urheilun ykköslajeja – ellei peräti se TOP 1. FIBA:n (kansainvälinen koripalloliitto) tuoreimmassa rankingissa maa on kahdeksas (Euroopan maista kuudes), ja FIFA:n (kansainvälinen jalkapalloliitto) hierarkiassa 43. sijalla.

- Iso asia tuo cupin finaalikin tuntui olevan. Halli oli täynnä ja katsomossa hyvä meininki, selvitti Kevin Langford.

Kotkan amerikkalaisella on omakohtaistakin kokemusta Kreikan sarjoista. Ennen KTP-pestiä hän pelasi siellä ASA Korovois -seurassa, joka putosi viime kauden päätteeksi maan ykkösliigasta. Langfordin tehot viime keväänä olivat 7 pistettä ja 3 levypalloa/peli.

Tämän jutun yhteydessä julkaistu potretti on kuvakaappaus Keithin ja Kevinin äidin, Charlenen, facebook-sivuilta. Se on poikien cup-tervehdys mestaruusjuhlista. Veljekset pitävät “mamman” ajan tasalla ammattilaisuransa eri vaiheista, ja vaikka eivät olisikaan itse aktiivisia, äiti kyllä surffaa KTP:n ja Panathinaikosin verkkosivuilla, ja tietää tarkalleen, mitä jälkikasvulla milloinkin on menossa.

- Kyllä! Hän tuntuu olevan erityisen ylpeä meistä, vahvisti Kevin. Ikään kuin varmemmaksi vakuudeksi todettakoon, että Charlene-äiti käyttää facebook-esittelyssään mm. titteliä “Basketball Mom” (Korisäiti).

Kevin Langford ei ole aivan varma, ennättääkö Keith-veli vastavierailulle Kotkaan kevään aikana. Panathinaikos on kautta aikain Kreikan  menestynein koripalloseura ja nytkin se johtaa A1-liigaa puhtaalla pelillä. Play offseja on siis varmuudella luvassa.

- Lisäksi joukkueella on hyvät mahdollisuudet mennä pudotuspeleihin Euroliigassa. Voi olla, ettei Keith ennätä tänne kauden aikana, vaikka me olisimme mukana Korisliigan ratkaisupeleissä loppuun asti, arvuutteli Kevin Langford. Jos Suomen pääsarjassa tarvitaan se vihoviimeinenkin 7. finaali, päättyy kausi vasta toukokuun 30. päivänä.

Langford, Thomas ja Nelson palasivat lomareissuiltaan perjantaina, jengi on taas kasassa, ja harjoituksissa on ollut hyvä tekemisen meininki jo kohta viikon päivät. Keskiviikon treeneissä focus kääntyi perjantain Korihait-otteluun – tai itse asiassa jo kaikkiin jäljellä oleviin runkosarjan peleihin. Päävalmentaja Tomi Kaminen muistutti jokaisen 13 kamppailun merkityksestä.

- Kaikki ottelut ovat tärkeitä – vastustajasta riippumatta. Jotkut pelaavat kotiedusta neljän parhaan joukossa, toiset taas paikasta pudotuspeleissä, ja häntäpäässä halutaan välttyä karsimasta. Helppoja matseja ei olekaan, muistutti Kaminen joukkuettaan ja varoitti myös Uudestakaupungista.

- Heillä on uusi valmentaja (portugalilainen Pedro Monteiro), jonka johdolla “hailauma” on päässyt nyt tauon aikana hiomaan hampaitaan kaikessa rauhassa. Uusikaupunki on paha paikka pelata varsinkin nyt, kun kotijoukkue on käynnistänyt jahdin viimeisistä pudotuspelipaikoista, Kaminen painotti.

Sarjataulukkoa silmäilemällä joku voisi sanoa, että KTP on perjantaina pakkovoiton edessä; nokkimisjärjestyksessä alempana olevalle ei saisi hävitä. KTP:n koutsi ei oikein lämpene “pakkovoitosta”, vaan luonnehtisi asian vähän toisella tavalla.

- Jos nyt tässä tilanteessa sattuisi Korihaille häviämään, menettäisivät aiemmin saavutetut kovat vierasvoitot (kuten Tampereen Pyrinnöstä) osan merkityksestään.

Korihait palasi tauolta jo keskiviikkona ja kävi Salossa hakemassa 21 pisteen selkäsaunan sarjajohtaja Vilppaalta. Perjantain peli Uudessakaupungissa alkaa kuitenkin nolla-nollasta. KTP pääsee matkaan liki parhaalla kokoonpanolla. Vain Michael Poundsin pelaaminen on arvoitus. Kuntoutuminen kolme viikkoa vanhasta sormivammasta etenee, mutta pelikuntoon pääseminen on vielä epävarmaa.

Ottelutulos Korisliigasta keskiviikolta:

Salon Vilpas – Uudenkaupungin Korihait 102-81 (tauko 51-40, erät: 26-14, 25-26, 27-15, 24-26)

Korihaiden pisteet/levypallot: Chris Jenkins 24/8, Bryan Coleman 16/4, Marius van Andringa 13/0, Mario Edwards 9/2, Mika Nuolivirta 6/1, Stephon Jelks 5/7, Miikka Marttinen 5/3, Topias Kuukkanen 3/1.

Korisliigan otteluita:

Korihait – KTP-Basket Uudenkaupungin 400 Areenalla perjantaina 1.3.2019 kello 18.30

Kouvot – KTP-Basket Kouvolan Jatke Areenalla keskiviikkona 6.3.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Salon Vilpas Steveco Areenalla perjantaina 8.3.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Kevin Langford selfie

Yhteistyökumppanit