ENNAKKO: KTP – VILPAS

KUVA: Aatu Kivimäki (oikealla) oli Vilppaan paras pelaaja tappiollisessa Kataja-ottelussa. Janne Lehtorantakin on pelannut viime aikoina hyvin KTP:n paidassa. Kuva on viime kevään puolivälieräottelusta.

ÄRSYTETTY SARJAKÄRKI VIERAILULLE

Joensuun Kataja teki KTP-Basketille karhunpalveluksen, kun se katkaisi Salon Vilppaan 14 ottelun mittaiseksi venyneen voittoputken Korisliigassa lauantaina – ja vielä vieraskentällä.

- Olisimme niin mielellämme tehneet Katajan tempun oman yleisömme edessä tiistaina. Nyt sarjaa ylivoimaisesti johtavan Vilppaan voittaminen on varmasti vaikeampaa, sillä Salosta tulee Steveco Areenalle valmiiksi ärsytetty vastustaja, arvelee KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen.

Vilpas-Kataja -pelissä rytisi muutakin tilastokelpoista. Isäntien kotitaika komeassa Salohallissa kesti peräti 675 päivää ja 32 runkosarjan ottelua!

Joensuun voiton ei pitänyt olla mitenkään mahdollista, sillä joukkueen valmistautuminen yhteenottoon ei ollut aivan tavanomaista. Kataja pelasi vielä keskiviikkona FIBA Europe Cupia Venäjän Saratovissa, jonka jälkeen paluumatka koti-Suomeen oli suuri seikkailu. Perutut lennot, 15 tunnin junamatka Moskovaan eikä myöhäinen yöpyminenkään perjantai-iltana Helsingissä kuulunut joensuulaisten alkuperäiseen ohjelmaan.

Salossa luettiin ilmeisesti pelikirjaa väärin, ja se minkä arveltiin uuvuttaneen Katajaa, kääntyikin pitkänmatkalaisen voimavaraksi, jonka jälkeen yllätystulos oli valmis.

- Kataja-tappiosta huolimatta Vilpas on vahvassa vedossa. Se ei ole vahingossa liigan piikkipaikalla. Joukkueessa on useampia laadukkaita pelaajia jokaiselle pelipaikalle ja se on oppinut voittamisen kulttuuria, tiivistää Tomi Kaminen.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä Vilppaan pahin vastustaja on joukkue itse. Pitkät voittoputket sekä virhearvio vastustajasta olivat lauantaina sen kompastuskivi.

Salon päävalmentaja Joonas Iisalo veti Joensuu-yhteenotosta pikaisen johtopäätöksen.

- Pitkässä juoksussa tämä oli sitä, mitä joukkue kaipasi. Uskon, että seuraavissa harjoituksissa minulla on edessäni nälkäinen joukkue.

Ärsytetty” tai ”nälkäinen”, yhtä kaikki. Iisalo ei lähde vähättelemään KTP:ta.

- Vastassa on Korisliigan tämän hetken kuumin joukkue. Alun starttivaikeudet ovat kaukana takana, ja voikin sanoa, että ehkä juuri niistä johtuen Kotkan joukkue on hitsautunut erinomaisesti yhteen. KTP:ltä löytyy kokoa, taitoa, atleettisuutta ja kokemusta. Meidän on pelattava ehjä 40-minuuttinen Karhuvuoressa, jos mielimme palata voittokantaan, kehuskelee Iisalo.

Syksyn ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa Salossa Vilpas voitti kahdeksalla pisteellä (79-71). Puolitoista minuuttia ennen päätössummeria KTP pelasi vielä voitosta, kun eroa oli vain neljä pinnaa (73-69). Viime sekunneilla Jamie Skeen, Brandon Taylor ja Diante Baldwin tekivät sitten isäntien voittokorit.

Samainen jenkkikolmikko pelaa edelleen Salossa. Vilppaan amerikkalaiskvartetin täydentää nyttemmin 194-senttinen, 100-kiloinen järkäle Antonio Ballard, joka on kerännyt kuudessa pelaamassaan ottelussa keskiarvotehot 16,3 pistettä/5,3 levypalloa.

Salon ottelusta sen verran vielä, että kokenut Teemu Rannikko (38) jäi siinä pelissä kokonaan ilman pelitilannekoria. Kaikki kaksi pistettä syntyivät vapaaheitoista. Moinen saldo on “Taikuriksikin” kutsutulta konkarilta tilastoharvinaisuus.

KTP:lta puuttuu edelleen jalkavaivainen Juho Lehtoranta. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Nuori ja lupaava Miika Heinonen (19/191) harjoittelee jo joukkueen mukana. Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti loukkasi jalkansa syksyn harjoituskaudella. Jos kaikki etenee suotuisasti, tapahtunee Heinosen ensiesiintyminen uuden kotiyleisön edessä kohta vuodenvaihteen jälkeen.

Miika on toisen polven koripalloilija. Isä Antti Heinonen saavutti mm. kaksi SM-kultaa Helsingin Namikassa vuosina 1989 ja –92.

Korisliigaa:

KTP-Basket – Salon Vilpas Karhuvuoren Steveco Areenalla tiistaina 18.12.2018 kello 18.30

KTP-Basket – Joensuun Kataja Steveco Areenalla perjantaina 21.12.2018 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit