HÄPEÄLLINEN TAPPIO JUMBOLLE TURUSSA

Kuva: Janne Lehtoranta (vasemmalla) sen sanoi: - Ei ikinä pitäisi lähteä takki auki peliin. Kevin Langford oli KTP:n tehokkain, ja Fiifi Aidoo (keskellä) tärkeä lenkki Ura Basketin voitossa. Kuva on tammikuulta KTP - Ura Basket -ottelusta.

PITÄISIKÖ KATSOA PEILIIN, POJAT?

KTP-Basket kärsi Korisliigassa häpeällisen 82-71 (tauko 61-51, erät: 17-22, 17-14, 27-15, 21-20) tappion sarjan hännänhuipulle Kaarinan Ura Basketille Kupittaan urheiluhallissa Turussa keskiviikkona. Voitollaan kotijoukkue katkaisi viiden ottelun tappioputkensa. Vastaavasti kotkalaisvieraalle takaisku oli maaottelutauon jälkeen maaliskuussa jo neljäs perättäinen.

Vielä synkempinä Ura Basketin viimeaikaiset tekemiset näyttäytyvät, kun huomioi tilastoista joukkueen 18 viimeistä peliä: 16 tappiota ja vain kaksi voittoa – ja nyt siis Kotkasta se toinen!

Kaarinalla ei pitänyt olla mitään jakoa keskiviikkonakaan, kun silmäili sen kokoonpanoa. Ura Basket pelaa loppukauden vain kolmeen amerikkalaiseen tukeutuen. Nyt heistä Avery Woodson oli jalkavaivaisena KTP-ottelusta kokonaan sivussa ja Stephen Croonen mukanaolo epävarmaa vielä pelipäivän aamuna.

Croone kuitenkin pelasi ja niin teki myös Jesse Perry. He onnistuivat hyvin, mutta shokkitulokseen tarvittiin myös pari ylisuorittajaa ja yksi tasaisempi puurtaja. Uran tehokkaimman viisikon täydensivät Ville Hänninen, Aleksi Akpaso ja Trey Niemi.

KTP:lla piti olla kaikki kunnossa. Kotoa lähdettäessä loukkaantuneena ei ollut kukaan, ja valmennusjohto tarjosi “vara-amerikkalaiselleen” Diante Baldwinille pelimahdollisuuden. Huilivuorossa oli Jalen Jackson.

Baldwinin syyksi tappiota ei voi pistää, mutta pari hänen maanmiestään voi kyllä katsoa peiliin – ja pitkään. Ettei Kevin Langfordin kohtuullista esitystä tulkittaisi väärin, niin sanottakoon se suoraan: Tyrell Nelson ja Donte Thomas pelasivat alle arvostelun.

- Hei missä olet, Korisliigan joulukuun pelaaja, voisi huhuilla Nelsonin perään. Sen tittelin hän ansaitsi hyvillä suorituksillaan vuodenvaihteessa. Monta ottelua sen jälkeen on ollut nuorukaiselta huonoja ja kaksi viimeistä silkkaa kuraa. Vilpasta vastaan kotisalissa perjantaina Nelson jäi ilman pisteitä, ja nytkin niitä kertyi vain kahdeksan. Ja millä osumatarkkuudella! 201-senttinen sentteri yrittää koria pääsääntöisesti niin sanotulta maalatulta alueelta, ja ennen Turun reissua hänen kakkosten heittoprosenttinsa oli lähes 60. Uraa vastaan pelitilanneheittojen osumatarkkuus oli surkea: 13 yritystä/4 onnistunutta, prosentti 30.

Vielä vaisumpi ilta oli Thomasilla, joka on heittänyt kakkosensa 64 prosentilla. Nyt yrityksiä oli 11 ja onnistumisia kolme. Se tekee prosentiksi 27. Yhtään riemukkaampi ei ollut nuorten miesten urakka vapaaheittoviivalta. Thomas tärveli neljä vaparia (10 yritystä/6 onnistunutta) ja Nelson peräti kuusi (8/2). Ne olivat kalliita pinnoja, kun silmäilee ottelun lopputulosta.

Jonkinlaisesta asennevammasta voisi arvella olevan kysymys, kun katsoo Thomasin virhesaraketta. Hän pelasi 35 minuuttia ilman ensimmäistäkään tuomariston näkemää rikettä. No! Virheethän ovat yleensä pelaajan kohdalla negatiivisia merkintöjä, mutta jos kaikkensa yrittää, voi myös lohduttautua, että “tekevälle sattuu”. Nyt ei sattunut oikein minnekään.

Syksyllä joukkueen kokoamisvaiheessa Langfordin asema koeajalla oli eniten liipasimella. Tässä vaiheessa kautta hänen ansiokseen voidaan kuitenkin laskea, että pelistä toiseen jenkkinestorin (33 vuotta) tekeminen on tasapainoisinta. Kokenut koripallotyöläinen ei ole mikään sateentekijä, mutta kentällä ollessaan Langfordilta yleensä saa mitä tilaa.

Maaottelutauolla KTP:n amerikkalaisista Nelson ja Thomas pistäytyivät kotikulmilla äidin lihapatojen ääressä. Pelit täällä Suomessa jatkuvat taas, mutta nuorukaisten ajatukset näyttävät jääneen sinne jonnekin Ison Veden taa. Nyt viimeistään olisi syytä herätä huomaamaan, että koripalloilu on heille ammatti, josta maksetaan käypää palkkaa. Ja vastaavasti, työnantajalla on oikeus vaatia tasaisempaa laatua.

KTP:n suomea puhuvista kukaan ei pystynyt täysosumaan. Jos olisikin, kotiin olisi tultu todennäköisesti voitto takataskussa. Joukkueen plus/miinus -tilastossa avauskokoonpanoon päässyt ja 18 minuuttia peliaikaa saanut Janne Lehtoranta (3) oli toinen, jonka pää jäi pinnan yläpuolelle. Toinen +-etumerkillä selvinnyt oli Baldwin (4).

Ottelun tehokkain oli Uran 201-senttinen laituri Perry (17 pistettä/16 levypalloa). Ylisuorittajista ykkönen oli Hänninen kuten syksyllä Kotkassa. Silloin hän järkytti KTP:ta kuudella kolmosellaan, ja Ura voitti (91-65). Eli ei hänen heitto-osaamisensa mikään yllätys pitänyt olla. Niin vain nytkin Hänninen pussitti pisteitä 15 joista 12 onnistuneilla kolmosilla.

KTP:n peli näytti hyvältä korkeintaan reilut 10 ensimmäistä minuuttia. Juho Lehtoranta pussitti ensimmäisen lyhyen tauon molemmin puolin kaksi napakkaa kolmosta, ja jälkimmäisen päälle Thomas säkitti vielä kaksi vapaaheittoa. Siitä alkoi sitten Kotkan seesteisempi lento, ja sitä kesti loppuun asti.

Ura siirtyi ensimmäisen kerran johtoon (39-38) kolmannen neljänneksen alussa, ja suurimmillaan Kaarinan etumatka oli 16 pistettä (70-54) viimeisen kympin puolivälissä.

Ottelun jälkeen Janne Lehtoranta selvästikin paljasti, mikä KTP:n aneemisuudessa oli vikana.

- Ei ikinä pitäisi tulla takki auki peliin. Me pistimme paljon vapaita pisteitä korin alta ohi. Ura sen sijaan onnistui siinä, mitä teki ja laittoi pallot pussiin.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen ilmaisi saman asian hieman toisin.

- Esityksemme heittelehti laidasta laitaan, ja peli on sekaisin. Ura oli huomattavasti yritteliäämpi ja se otti meidän sisäpelimme täysin pois. Seuraavassa ottelussa palaamme normikokoonpanoon, ilmoitti Kaminen, mikä tarkoittaa sitä, että Jackson nousee takaisin riviin.

Se seuraava matsi on lauantaina vieraissa BC Nokiaa vastaan, eikä silloinkaan ole helppoa. Nokia yllätti viime perjantaina Joensuun Katajan vieraissa, ja keskiviikkona se haki pinnat myös Korihailta Uudestakaupungista.

Ura Basketin päävalmentaja Kristian Palotie oli huojentunut tärkeistä sarjapisteistä. Ne tulivat tarpeeseen taistelussa häntäpäässä olemassaolosta.

- Jokaiselle joukkueelle tulee ailahtelevia jaksoja kauden aikana, jakoi Palotie ymmärtämystä KTP:lle, ja sen teki myös Kaarinan pelaajista Miikka Luosmaa.

- Saimme paljon apuja KTP:ltä, joka heitti vapareita harakoille ja laittoi korin altakin helppoja ohi. Silti olen iloinen meidän asenteestamme. Pidimme huonot hetkemme lyhyinä ja pystyimme taistelemaan koko matsin ajan, totesi Luosmaa.

Keskiviikon korisliigakierroksella koettiin muistakin yllätyksiä, kun pudotuspelipaikasta taisteleva Lapuan Kobrat onnistui kaatamaan kotonaan sarjaa ylivoimaisesti johtavan Salon Vilppaan. KTP:n kannalta helpottavaa oli, että niin ikään pudotuspelien kotietua jahtaavat Kouvolan Kouvot ja Joensuun Kataja hävisivät omat ottelunsa.

Pisteet/levypallot, Ura Basket: Jesse Perry 17/16, Stephen Croone 15/6, Ville Hänninen 15/0, Aleksi Akpaso, Trey Neimi 9/0, Miikka Luosmaa 6/8, MIkael Sandberg 5/7, Fiifi Aidoo 4/5, Eldar Skamo 1/1, Eero Sahlberg 0/1.

KTP: Kevin Langford 16/3, Donte Thomas 14/11, Antto Nikkarinen 10/4, Diante Baldwin 10/1, Tyrell Nelson 8/10, Juho Lehtoranta 6/6, Janne Lehtoranta 5/3, Michael Pounds 2/2.

Erotuomarit: Pekka Saros, Matti Eskola, Elias Anttonen, yleisöä 414.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Tietoliikenneteknisten päivitysten ja laitteiston huoltotoimien takia ottelun ennakkojuttu jäi julkaisematta. Pahoittelemme uutisoinnin puuttumista.

Yhteistyökumppanit