KATAJA EI JÄTTÄNYT SIJAA JOSSITELLA, MUTTA...

KUVA: Kentän tehokkain, Katajan Kevin Bracy-Davis (sinipaitainen keskellä) teki KTP:n Tyrell Nelsonin olon tukalaksi korien läheisyydessä. Kohtuullisen hyvin onnistuivat myös Joensuun ex-kotkalaiset Joni Herrala (vasemmalla) ja Samuli Vanttaja. Kuva on muutaman viikon takaa runkosarjan ottelusta Kotkasta.

MAANANTAINA ON AIVAN UUSI PELI

Joensuun Kataja ei jättänyt jossitteluille sijaa Korisliigan puolivälierien avauskierroksella KTP-Basketia vastaan. Kotijoukkue oli pitkänäperjantaina herra talossa Mehtimäen jäähallissa ja se iski tauluun tylyt lukemat 109-72 (tauko 52-30, erät: 27-23, 25-7, 27-25, 30-17). Puolivälieränäytös numero 2 nähdään Steveco Areenalla toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, ja se on sitten taas aivan uusi peli. Välieriin mennään kolmella voitolla, ja KTP:llakin on näin ollen vielä neljä tilaisuutta ottaa se semifinaalipaikka.

KTP oli perjantain pelissä mukana kahdeksan ensimmäistä minuuttia. Se johti silloin vielä kohtuullisen heittopelinsä ansiosta 23-19, mutta tämän jälkeen tuli noutaja. Oma hyökkäyspeli meni junnaavaksi, kun taas Kataja mellasti Kotkan korilla mielin määrin. Joensuu voitti ensimmäisen kympin kaksi viimeistä minuuttia 8-1, ja kun siihen ynnätään umpisurkean toisen neljänneksen pisteet (25-7), vei Kataja tuon 12-minuuttisen 33-8!

Jatkossa vieraat hieman skarppasivat, mutta kun isännät pystyivät pelaamaan neljä tasaista ja täysipainoista jaksoa, vain vailla suhteellisuuden tajua olevat saattoivat uskotella, että KTP:n kiri vielä purisi. Viimeisen erän puolivälissä eroa oli “vain” 19 pistettä (86-67), mutta heti kohta Kataja taas karkasi, ja hurjimmillaan eroa oli 40 pistettä (109-69).

Kotijoukkue oli kotkalaisia kaikessa edellä. Jo lähtökohtaisesti isännät olivat paljon aggressiivisemmalla asenteella ja liukkaammalla jalalla liikkeellä. Tuomarikolmikko (Miltiadis Ioannidis, Ari Mikkola, Karoliina Lehtola) salli joukkueiden pelaavan rajumpaa play offs -koripalloa, ja sen linjan Kataja omaksui KTP:ta nopeammin.

Kataja heitti KTP:ta paremmin (pelitilanneheittojen prosentit 60-42), voitti levypallot (44-26) ja oli selvästi edellä koriin johtaneissa syötöissä (29-19). Mitäpäs siinä koripallo-ottelun voittamiseksi muuta tarvitaan. No tietysti hyviä yksilöitä, jotka pystyvät pelaamaan yhteen myös joukkueena. Heitäkin Joensuulta löytyi Kotkaa enemmän.

KTP:n ei kannata tuoda vieraspelistä mitään mukanaan koti-Kotkaan. Sen sijaan parannettavaa löytyy paljonkin. Joukkueen on pystyttävä murtamaan Katajan puolustuskorin alusta, heittoihin pitää saada lisää tarkkuutta, ja levypallojen tavoitteluun molemmilla koreilla pitää löytyä enemmän halukkuutta. Kotkalaiset antavat vastustajille myös aivan liian paljon ansaitsematonta etua hukattuina vapaaheittoina. Joensuussa KTP tärveli peräti kahdeksan 14 tarjolla olleesta vaparista.

Katajan ja kentän tehokkain oli Kevin Bracy-Davis (24 vuotta/201 senttiä), joka teki kaikki 20 pistettään huikealla tarkuudella (kakkoset 8 yritystä/7 onnistunutta, kolmoset 2/2). Raamikkaana pelurina hän oli myös tehokkaasti pimentämässä puolustuskoria (7 levypalloa). 209-senttinen Adrian Diaz oli niin ikään alituinen uhka Kotkalle molemmilla koreilla.

Takamies Vincent Simpson aloitti pelin penkiltä mutta pelasi lopulta ulkomaalaisista eniten. 17 pistettä ja kuusi koriin johtanutta syöttöä olivat parasta Simpsonia. Pelin ykköspassari – eikä suinkaan yllättäen – oli Ilari Seppälä. Hän antoi yhdeksän koriin johtanutta syöttöä ja teki siinä sivussa 12 pistettä.

Jos nyt jotain hyvää KTP:n pelistä haluaa löytää, oli se lähinnä se, että ikiliikkuja Daniel Mullings sekä vaarallinen kotimainen Topias Palmi pysyivät jokseenkin hyvin aisoissa. Molemmat pääsivät yli kymmenen pisteen ottelun jo ratkettua.

Kotkan joukkueessa oli aika vähän onnistujia. Kevin Langford takoi 19 pistettä, mutta liian moni miehen leipäheitoista, keskimatkan kakkosista – tosin ahdistettuna – meni ohi. Jenkki hassasi myös vapaaheittoviivalta: kolme kuudesta yrityksestä meni ohi mieheltä, joka tilastojen mukaan heittää yli kahdeksan kymmenestä sisään.

Jalen Jackson aloitti vahvasti silloin, kun KTP oli vielä pelissä mukana. 14 pisteestä yhdeksän kirjattiin miehen sarakkeeseen kahdeksan ensimmäisen minuutin aikana. Pitkässä juoksussa hän napsi seitsemän levypalloa ja jaksoi kuusi syöttöä, mutta kokonaisuutta häiritsi jo kolmannen jakson alkuun vihelletty neljäs virhe.

Tyrell Nelson ei ollut parhaimmillaan eikä liioin Donte Thomas. Amerikan turneella viipynyt ja viipynyt jenkkipoika menetti kaiketi rangaistukseksi aloitusviisikon paikkansa eikä hän sitä olisi ansainnutkaan. Thomas vaelteli pitkälle kolmannelle jaksolle varjojen mailla ennen kuin teki ensimmäiset pisteensä.

Michael Pounds rykäisi kolme räväkkää kolmosta putkeen kolmannen kympin lopussa, mutta siinä vaiheessa jo selvässä pelissä niillä oli vain hetkellisiä, kosmettisia vaikutuksia.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen ei juuri tappiota selitellyt.

- Tänään meillä ei ollut mitään jakoa. Kataja oli loistava ja se pelasi aivan eri intensiteetillä kuin me. Heillä pallon ja miesten liike oli aivan eri tasolla kuin meillä.

Katajan valmentajakollega Juha Sten hykerteli vieressä, mutta kävi kuitenkin kamppailua läpi kronologisessa järjestyksessä.

- Tuntui siltä, että ensimmäisellä jaksolla me hieman vielä käynnistelimme. KTP pääsi alkuun tekemään helppoja koreja. Toiselle jaksolle löysimme kurinalaisuuden ja saimme pakotettua KTP:n vaikeisiin paikkoihin. Onnistuimme samalla laajalla rintamalla läheltä ja kaukaa, tiivisti Sten.

- Olen tyytyväinen voittoon, mutta tässä kohtaa sillä ei ole mitään väliä, voitatko pinnalla vai kolmellakymmenellä. Steveco Areenalla tilanne on taas erilainen, kun pelit maanantaina jatkuvat, muistutti Joensuun mies.

Pisteet/levypallot, Kataja: Kevin Bracy-Davis 20/7, Vincent Simpson 17/3, Adrian Diaz 16/6, Daniel Mullings 13/8, Ilari Seppälä 12/4/9 syöttöä, Topias Palmi 12/1, Samuli Vanttaja 8/5, Joni Herrala 3/7, Atte Perttu 371, Johannes Lasaroff 3/0, Matias Ojala 2/2.

KTP: Kevin Langford 19/4, Tyrell Nelson 15/4, Jalen Jackson 14/7, Michael Pounds 9/0, Donte Thomas 8/8, Antto Nikkarinen 5/1/5 syöttöä, Joonas Lehtoranta 2/0, Juho Lehtoranta 0/1, Okko Ailio 0/1, Janne Lehtoranta 0/0, Markus Rautasalo 0/0, Jari Vekkilä 0/0. Yleisöä 1610.

 

Kouvot yllätti Pyrinnön Tampereella

Korisliigan puolivälierät käynnistyivät kolmella suurinumeroisella kotivoitolla ja yhdellä ryöstöretkellä Tampereella. Runkosarjan kuudes, Kouvolan Kouvot haki vierasvoiton sarjakolmosen, Pyrinnön, kotisalista 93-85.

Katajan tavoin puolivälierien kotikenttäetunsa säilyttivät runkosarjan voittaja Salon Vilpas ja kakkonen Kauhajoen Karhu Basket. Vilpas rökitti kotonaan BC Nokian 106-70 ja Karhu Basket Kauhajoella Helsinki Seagullsin 87-61.

Puolivälierät jatkuvat toisilla otteluilla maanantaina Kotkassa, Kouvolassa, Helsingissä ja Nokialla. Semifinaalihin mennään kolmella voitolla.

Korisliigan puolivälieriä:

KTP-Basket – Joensuun Kataja Basket Steveco Areenalla maanantaina 22.4.2019 kello 17.00

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa torstaina 25.4.2019 kello 18.30

Neljäs ja viides peli tarvittaessa Kotka 27.4. ja Joensuu 29.4.2019.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit