KORIHAIT NURIN – MIKÄ ON KAUHAJOEN TYÖMORAALI?

KUVA: - Kepeää kuin kesäpäivä! Noh, ei se KTP-Basket - Korihait -ottelu niin helppoa ollut, vaikka Janne Lehtoranta (vasemmalla) ja Mario Edwards ilmassa leijuvatkin. Pikemminkin päinvastoin; fyysistä ja virheiden sävyttämää.

KATSEET KÄÄNTYVÄT NYT JOENSUUHUN

KTP-Basket päihitti Uudenkaupungin Korihait kovan väännön jälkeen 105-94 (tauko 48-45, erät: 22-19, 26-26, 25-24, 32-25) Korisliigan runkosarjan päätöskierroksella Steveco Areenalla maanantaina. Se mitä tuo lopputulos tarkoittaa, selviää vasta tiistai-iltana, kun liigan viimeinen kierros pelataan päätökseen.

Korihait-voitto nosti KTP:n taas ainakin hetkellisesti sarjataulukon neljänneksi. Säilyttääkö se tuon asemansa, ratkeaa Joensuun Kataja–Kauhajoen Karhu Basket -pelissä Jatke Areenalla tiistaina. Jos Kataja voittaa, kiilaa se sarjaneloseksi, ja puolivälieräsarja kotkalaisten ja Katajan välillä alkaa pitkänäperjantaina tuolla samaisella Jatke Areenalla. Seuraavan kerran otellaan toisena pääsiäispäivänä maanantaina ja siitä eteenpäin niin kauan, kunnes jommalla kummalla on kolme voittoa tilillään. Puolivälierien muut pelipäivät ovat 25., 27. ja 29. huhtikuuta.

Joensuun ottelussa tiistaina kysytään muun muassa Kauhajoen työmoraalia ja lähteekö se aina voittamaan jokaista peliä? Kamppailu on Karhu Basketille ns. merkityksetön, sillä se on joka tapauksessa runkosarjan kakkonen. Keskinäiset matsit ovat olleet tasaisia. Kauhajoen kohtaamisissa molemmat ovat voittaneet pisteellä; joulukuussa peli Katajalle 90-89 ja maaliskuun alussa isännille 93-92. Kolmisen viikkoa sitten Kauhajoki kävi ryöstöretkellä Joensuussa ja voitti 69-65.

KTP:n kotietumahdollisuus on nyt viime aikoina tullut ja mennyt yhtä tiuhaan kuin asiakasvirta Stockmannin pyöröovissa “Hulluilla päivillä”. Lauantainen tappio Nokialle aiheutti taas liikehdintää taulukossa, eikä pudotuspelien kotikenttäetu ole enää kotkalaisten omissa käsissä.

- Menneitä on kuitenkin turha voivotella. Tiistain Kataja-Karhu -ottelun sijaan aion katsella mielummin Peli-Karhujen ja Lappeenrannan Catzin finaalia, totesi KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen maanantaiehtoona.

- Kun pudotuspelit alkavat, voittamaan pitää pystyä sekä kotona että vieraissa, muistutti Kaminen vielä.

KTP-Korihait -ottelu oli kummallinen tapahtuma. Siinä nähtiin mm. liigakauden virhe-ennätys, vapaaheittoennätys ja vajaalla pelaaminen. Kaikki nämä olivat jatkumoa toinen toisesta ja onneksi kotijoukkueen eduksi. Korihaille vihellettiin ottelussa yhteensä 33 virhettä, joiden seurauksena KTP pääsi yrittämään vaparia 39 kertaa (sekin kauden joukkue-ennätys) ja onnistui niistä 30 kertaa. Vain kahdeksalla pelimiehellä matkassa ollut Uusikaupunki oli lopussa niin virheillä marinoitu, että viimeiseksi minuutiksi sillä riitti enää neljä pelaajaa kentälle, ja heistäkin kahdella oli neljä virhettä tilillään.

Korihait ajoi virhevaikeuksiin sen aggressiivinen pelityyli. Puolustaessaan vierailija prässäsi Kotkan pallollista pelaajaa usein kahdenkin miehen voimin. Aikansa se toimi, ja kotkalaisille kirjattiin kaikkiaan 17 pallon menetystä. Loppua kohden pelitapa kuitenkin kostautui, kun tuomariston pilli soi tämän tästä, ja pelimies toisensa jälkeen komennettiin penkille koripallotossujen nauhoja löysäämään.

Vieraat johtivat kamppailua pisteellä (61-60) kolmannen neljänneksen loppupuolella, jolloin virheet alkoivat kasata synkkiä pilviä Korihaiden taivaalle. Niistäkin huolimatta Uusikaupunki sinnitteli KTP:n kiusana aina päätöskympin puoliväliin asti (tilanne 78-75). Seuraava kolmiminuuttinen meni sitten isännille melko kirkkaasti 13-2, ja peli oli sillä selvä.

Tuohon ajanjaksoon mahtuivat mm. Korihaiden Chris Jenkinsin ja Bryan Colemanin suihkukomennot mutta myös kotkalaisten omat hyvät suoritukset laajalla rintamalla.

KTP:lta puuttui kokoonpanosta vielä Donte Thomas, joka käväisi viikonvaihteessa Yhdysvalloissa. Alkuperäisen matkustusaikataulun mukaan Thomasin piti olla maisemissa jo maanantaina, mutta Kamisen mukaan mies otti “ommoo lommoo”, josta seuraa kyllä sanktioita.

Yhden tehomiehen poissa ollessa muiden piti ottaa isompaa roolia tekemisestä, ja parhaiten siihen haasteeseen vastasi Kevin Langford. Hän teki kauden piste-ennätyksensä tarkalla heittopelillä (kakkoset 9 yritystä/5 onnistunutta, kolmoset 5/4, vaparit 7/6). Kolmen pisteen onnistumiset olivat tärkeitä varsinkin ensimmäisellä puoliskolla, jolloin kolmoset osuivat 100-prosenttisesti (4/4).

Tyrell Nelson kasasi tupla-tuplan (18/12), mikä paperilla näyttää ihan hyvältä, mutta välillä Nelsonin touhuilu oli kuin pikku pojan, jolla lelut eivät meinaa pysyä käsissä. Keskittymiskyvyn puutetta vai yliyrittämistä, mene ja tiedä? Jalen Jackson naulasi hänkin tauluun kelpo lukemat, mutta aika ajoin ne heiton valinnat... Huh huh! Jo C-pojissa aikanaan 1970-luvulla Litmasen Pekka (juniorivalmentaja, KTP:n ja maajoukkueen pelaaja sekä myöhemmin Koripalloliiton toiminnanjohtaja) opetti meille, että on fiksua heittää vasta sitten, kun hitaammat omat ennättävät hyökkäyskorille tappelemaan mahdollisista levypalloista.

Kotijoukkueesta kentällä kävi kaikki yhdeksän pelaajaa, ja jokainen pääsi myös pisteille. Hienoa oli, että koko Lehtorannan veljeskolmikko onnistui samalla kertaa. Joonas sai heistä eniten peliminuutteja ja keräsi myös kelpo teholukemat. Valmentaja Kaminen on kehunut häntä yhdeksi liigan nopeimmista pelaajista, ja sitä Joonas Lehtoranta aivan ilmeisesti onkin. “Jonttu” voisi käyttää parhaita avujaan vieläkin rohkeammin ja toteuttaa itseään teemalla “mene kentälle ja nauti siitä, mitä osaat!”

Juho Lehtoranta jatkoi hyvien pelien sarjaansa ja näytti, että hänellä on muitakin tärkeitä ominaisuuksia kuin tarkka heitto kaukaa. Janne Lehtoranta teki hyvää puolustustyötä ja sai Korihaiden pallonkäsittelijät, Marius van Andringan ja Topias Kuukkasen, läkähtymään.

Tomi Kaminen oli iloinen siitä, että tärkeiden pelien lähestyessä joukkueesta löytyy uutta syvyyttä.

- Kaikki Lehtorannat tekevät tuloaan, ja esimerkiksi Michael “Homppa” Pounds voi tulla penkiltä tekemään 20 tärkeää pistettä. Näen sen vahvuutena, että emme ole vain muutaman pelaajan varassa.

Uudellekaupungille Kotkan reissut ovat olleet synkkiä jo kohta vuosikymmenen ajan. Se on voittanut Karhuvuoressa viimeksi tammikuussa 2010. Maanantainen oli 15. tappiollinen visiitti täällä.

KTP:n lailla Korihaidenkin leirissä on jännitettävä tiistain liigapelien tuloksia. Jos Lapuan Kobrat voittaa kotonaan Kaarinan Ura Basketin, alkaa “ukilaisten” kesäloma. Jos Ura voittaa, jatkuu Uudenkaupungin kausi karsintapeleillä divarin parhaita vastaan.

Kotkan reissulla kaikki “petokalat” pääsivät urakoimaan ja nauttimaan myös korinteosta. Kaikki Korihaiden jenkit ovat vähintäänkin keskitason peli- ja sitoutuneita työmiehiä. Kuukkanen ei yllättänyt tehoillaan, enemmänkin ennakkoluulottomuudellaan. Joskus heitot lähtivät ajatuksella “toivotaan, toivotaan”, ja hyvinhän ne upposivat.

Pisteet/levypallot, KTP: Kevin Langford 28/7, Tyrell Nelson 18/12, Jalen Jackson 15/6, Joonas Lehtoranta 14/4, Juho Lehtoranta 9/4, Michael Pounds 8/0, Antto Nikkarinen 8/0, Janne Lehtoranta 3/1, Markus Rautasalo 2/0.

Korihait: Stephon Jelks 16/9, Topias Kuukkanen 15/1, Mario Edwards 15/4, Chris Jenkins 15/4, Marius van Andringa 14/2, Bryan Coleman 10/10, Mika Nuolivirta 5/1, Miikka Marttinen 4/3.

Erotuomarit: Jaakko Kaunisto, Henri Hilke, Matti Eskola, yleisöä 811.

Sarjatilanne ennen viimeisiä otteluita: Salon Vilpas 64 pistettä/39 ottelua (max. 40), Kauhajoen Karhu Basket 56/39, Tampereen Pyrintö 48/40, KTP-Basket 46/40, Joensuun Kataja Basket 46/39, Kouvolan Kouvot 38/39, Helsinki Seagulls 36/39, BC Nokia 32/39, Lapuan Kobrat 30/39, Uudenkaupungin Korihait 18/40, Kaarinan Ura Basket 18/39. Viimeiset runkosarjan ottelut: 16.4. Kataja-Kauhajoki, Vilpas-Kouvot, Kobrat-Ura, Seagulls-Nokia.

Mikäli Nokia ja Kobrat päätyvät tasapisteisiin, on Lapua sarjataulukossa edellä keskinäisten otteluiden perusteella. Tasapisteissä Kouvot on Seagullsin edellä ja Korihait Uran edellä.

Kahdeksan parhaan puolivälierät käynnistyvät pitkänäperjantaina. Neljän parhaan semifinaaleihin selviytyy kolmella voitolla. Puolivälierien pelipäivät: 19., 22., 25., 27. ja 29.4. Välierät 2.-14.5., pronssiottelu 18.5., finaalit 17.-30.5.

Korisliigaa Kotkassa seuraavan kerran:

KTP- Basket – Joensuun Kataja, puolivälieriä joko pitkänäperjantaina 19.4. tai toisena pääsiäispäivänä maanantaina 22.4.2019 kello 17.00

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit