KTP HAKI ARVOKKAAN VOITON HELSINGISTÄ

KUVA: KTP:n Tyrell Nelson pelasi vahvan ottelun Seagullsin kotipesässä Töölön Kisahallissa perjantaina.

PUDOTUSPELIEN KOTIETU VÄHÄN LÄHEMPÄNÄ

KTP-Basket haki arvokkaan 88-73 (tauko 49-29, erät: 21-14, 28-15, 14-30, 25-14) vierasvoiton Helsinki Seagullsista Korisliigassa perjantaina. Voittonsa ansiosta kotkalaiset kohentelivat asemiaan runkosarjan neljän parhaan sakissa ja tarrasivat jo hennosti tarjolla olevasta pudotuspelien kotikenttäedusta. Illan toisessa ottelussa Kouvot voitti Kouvolassa Joensuun Katajan, mikä sekin oli KTP:lle mieleinen tulos.

Liigan runkosarjaa on nyt kahdesta-neljään kierrosta jäljellä, ja se on jo selvää, että Salon Vilpas pääsee play offseihin ykkösenä ja Kauhajoen Karhu Basket kakkosena. Sijoista kolme ja neljä käyvät vielä vääntöä Tampereen Pyrintö, KTP ja Kataja. Pyrintö on kolmantena, mutta tamperelaiset voivat yhä pullahtaa kärkikvartetin ulkopuolelle. “Lokkien” lahtaamisella Kotka varmisti sen, ettei Seagulls eikä Kouvotkaan enää kiilaa runkosarjan päätöstaulukossa ohitse.

KTP pelasi Töölön Kisahallissa kolme hyvää erää ja yhden sellaisen, että se oli pilata koko matsin. Onneksi ryhtiliike löytyi tuolle kolmannellekin kympille – joskin vasta 11:nnellä hetkellä.

Pitkään taukoon asti kotkalaisten peli oli kevyttä kuin valssi kesällä. Lokit nokki päätä rantakallioon KTP:n puolustuskorilla, ja vastaavasti taas Kotkan liito hyökkäyksissä oli ylvästä. Kotijoukkue teki vieraiden puolustusta vastaan ensi alkuun 10 turhaa yritystä, ja vasta yhdennellätoista kerralla liki neljän minuutin jälkeen Tuukka Kotti onnistui nostamaan Seagullsin avauspinnat (2-8).

Kotkalaisista Tyrell Nelson oli elementissään. Hän rullasi hyvistä syötöistä helposti isäntien korille ja teki ensimmäisellä neljänneksellä jo 10 pistettä. Nuorta keskushyökkääjää säesti parhaiten Michael Pounds, joka säkitti toisen kympin puolivälissä vajaassa kuudessa minuutissa kaikkiaan 14 pistettä. 12 pinnaa pyörähti neljällä onnistuneella kolmosella, ja päälle pätkähti vielä yksi kakkonen.

KTP:n unelma-alussa korostui yhdessä tekeminen eli joukkuepeli. Pitkään taukoon mennessä vieraille oli kirjattu jo 16 koriin johtanutta syöttöä, ja eniten niitä oli Antto Nikkarisen sarakkeessa (7).

Kotka johti ottelua parhaimmillaan 23 pisteellä (49-26) hetkeä ennen kahvittelua. Pilviä kotkalaisten taivaalle alkoi sitten kertyä samoihin aikoihin, kun ilta Helsingissä pimeni. Seagulls sai virtaa tauolta, se löysi jyvän heittopeliinsä, ja KTP jämähti telineisiinsä. Vieraiden 20 pisteen taukojohto kuivui lähes kokoon viidessä minuutissa, ja 20-2 runin jälkeen Lokit raakkui jo aivan korvan juuressa (49-51).

Vastaavanlainen jäätyminen on vienyt KTP:lta jopa joitakin voittoja tällä kaudella, mutta onneksi joukkue ei mennyt nyt totaalikipsiin. Vastuunkantajia oli nyt riittävästi. Ensin Joonas Lehtoranta paukautti napakan kolmosen koriin, kun Seagullsin nuori Jesper Granlund (19) oli tuonut isännät vain pisteen päähän (52-53). Heti seuraavassa hyökkäyksessä Nelson säkitti kakkosen ja vaparin, ja taas oli Kotkalla enemmän ilmaa alla.

Juuri ennen viimeistä lyhyttä taukoa Jalen Jackson riisti pallon Kotilta ja juoksi taululle lukemiksi 59-63. Ero ei ollut siis vielä silloinkaan suuren suuri, mutta lopun alkua Seagullsille oli Wayne Blackshearin typerä tekninen virhe heti päätösneljänneksen alussa. Jackson pussitti varmasti ilmaisen vaparin, ja KTP:n sivurajan ja hyökkäyksen päätteeksi Nelson uhmasi valmennusjohtoa ja tykitti kaukaa kolmosen. Hän on parhaimmillaan parin metrin etäisyydellä korista niin sanotulla maalatulla alueella. Kotkan sentterin omintakeisesta heitosta tulee sitä arvaamattomampi, mitä kauemmas maalista (so. korista) mennään.

Mutta yhtä kaikki! Nelsonin kolkilla KTP meni 10 pisteen johtoon (61-71), nuorukainen sai “syntinsä” anteeksi ja hänestä tuli illan sankari. Loppua kohden Kotka kasvatti taas etumatkaansa, ja sinetin pelille iski Nelsonin veroinen kingi “Homppa” Pounds kahdella onnistuneella heitolla vapariviivalta.

Voitollaan KTP katkaisi kevättalven kuumimman joukkueen kahdeksan ottelun voittoputken. Se tuntui kotkalaisleirissä erityisen makealta siksikin, että se oli juuri Seagulls, joka pani joulukuussa KTP:lta poikki tismalleen samanmittaisen putken.

Lokit lähti perjantain peliin varsin epäkiitollisesta tilanteesta. Sen ykköspelintekijä ja yli 18:n keskiarvolla pisteitä pussittava Juwan Staten oli sivussa. Seagullsin heikkous olikin nyt pelinrakentelussa. Alex Vaenerbergille annettiin paljon vastuuta, mutta yksi vaivainen kori kuudella yrityksellä ja yksi passi eivät ole sitä, mitä voittava joukkue pointilta tarvitsisi. Alexander Ruoff kokeili hänkin pelinjohtoa melko laihoin tuloksin.

Lokkien paras koriin johtaneissa syötöissä olikin Kotti (viisi), vaikka tavallisesti hän on se mies, joka panee muiden passeista pallot koriin. Ennätti susijengisentteri niihinkin hommiin, ja tuloksena oli 17 pistettä ja yhdeksän levypalloa. Seagullsin kolmannen neljänneksen takaa-ajossa kunnostautui Blackshear, joka teki erän aikana 13 pistettä. Jatkossa hän sai jonkin tällin jalkaansa ja ontui viimeisellä kympillä vain yhden pisteen. Christopher Ortiz (9/11) on pelannut joskus paremminkin.

KTP oli Seagullsia parempi lopulta monella mittarilla. Kotkan vaihtopelaajat voittivat vaihto-Lokit 28-6. Nopeista hyökkäyksistä vieraat iskivät 19 pinnaa isäntien nollaa vastaan. Kolmen sekunnin alueella Kotka oli tehokkaampi 42-30. Mikä jää kaihertamaan, on Seagullsin ylivoima ns. toisista yrityksistä. Lokit voitti hyökkäyslevypallot 11-7, ja teki niiden jälkeen 16 pistettä, KTP vain kaksi.

KTP:n pistetilastosta näkee, miten tärkeitä miehiä Nelson ja Pounds olivat joukkueelle. Pistetilastosta ei sen sijaan näy, että tärkeitä miehiä olivat myös mm. Jackson, Nikkarinen ja Juho Lehtoranta. Jackson tärveli heittoja enemmänkin (seitsemästä kolmosen yrityksestä ei yhtään pussiin), mutta hyvää työtä hän teki puolustuksessa. Amerikkalaisen käsiin jäi 11 levypalloa. Lisäksi Jackson riisti neljä kertaa pallon Lokeilta, ja kolmasti niistä oli suorana seurauksena kori Kotkalle.

Nikkarinen joutui suihkuun viiden virheen jälkeen, mutta onneksi pelikello raksutti silloin jo viimeisiään. Kotkan takamies vei nyt selkeän voiton Seagullsin pelintekijöistä. Juho Lehtoranta sai peliaikaa runsaat 13 minuuttia, ja sinä aikana hänen tilastoihinsa kirjattiin vain yksi merkintä (yksi puolustuslevypallo). Numeron takaa ei välttämättä näy, että Lehtorannan puolustaminen oli nyt antaumuksellista ja omalla tavallaan hän oli auttamassa joukkuetta voitossa.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen täytti perjantaina 49 vuotta. Hän oli iloinen joukkueen järjestämästä synttärilahjasta – voitosta Stadin kundin vanhassa kotisalissa.

- Ensimmäinen puoliaika oli meiltä hyvää pelaamista. Puolustus toimi ja pallo liikkui. Harmi vain, että töpeksimme selvän johdon ja päästimme Seagullsin lähelle. Meiltä löytyi kuitenkin henkistä vahvuutta ja pystyimme pitämään Lokit takana. Tällä kertaa ei heitetty kirvestä kaivoon, vaan taistelimme loppuun asti. Sarjapisteet olivat tärkeitä meille, ja otamme ne ilolla vastaan.

Kaminen kehui Juho Lehtorantaa, joka oli “pakkipäässä todella hyvä”. Erityisen iloinen Kotkan valmentaja oli siitäkin, että loukkaantumisen jälkeen Pounds palasi taas omalle tasolleen.

Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas oli pettynyt ottelun alkuun.

- Ensimmäinen puoliaika oli meiltä erittäin huono. Oikaistiin hyökkäyksessä ja oikaistiin puolustuksessa. Puoliajalla puhuttiin, mitä pitää tehdä toisin. Toki nyt oli uusi tilanne meille, kun Juwan (Staten) ja Ricky (Waxlax) olivat poissa, emmekä ole pelanneet tällä kokoonpanolla aiemmin. Kolmas jakso oli meiltä hyvä, mutta yksi hyvä 10-minuuttinen ei riitä voittoon KTP:n kaltaista joukkuetta vastaan, totesi Larkas.

Pisteet/levypallot, Seagulls: Wayne Blackshear 23/5, Tuukka Kotti 17/9, Alexander Ruoff 15/4, Christopher Ortiz 9/11, Jesper Granlund 6/1, Alex Vaenerberg 3/4, Timo Heinonen 0/1, Erik Waxlax 0/1, Samuli Laakso 0/1.

KTP: Tyrell Nelson 25/11, Michael Pounds 23/4, Kevin Langford 14/6, Jalen Jackson 11/11, Donte Thomas 8/5, Joonas Lehtoranta 5/1, Antto Nikkarinen 2/1/7 syöttöä, Juho Lehtoranta 0/1.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Matti Eskola, Elias Anttonen, yleisöä 919.

Korisliigan järjestys: Salon Vilpas 62 pistettä/37 ottelua (max. 40), Kauhajoen Karhu Basket 52/36, Tampereen Pyrintö 44/37, KTP-Basket 42/37, Joensuun Kataja 40/36, Kouvot 36/37, Helsinki Seagulls 36/37, BC Nokia 30/36, Lapuan Kobrat 26/37, Uudenkaupungin Korihait 18/36, Kaarinan Ura Basket 18/38.

Sijoista kolme-viisi taistelevien Pyrinnön, KTP:n ja Katajan jäljellä olevat runkosarjan ottelut:

Pyrintö: BC Nokia (vieraissa), Korihait (kotona), Kouvot (vieraissa), KTP: Kauhajoki (kotona), BC Nokia (vieraissa), Korihait (kotona), Kataja: Seagulls (vieraissa), Korihait (vieraissa), Ura Basket (vieraissa), Kauhajoki (kotona).

Korisliigaa:

KTP-Basket – Kauhajoen Karhu-Basket Steveco Areenalla tiistaina 9.4.2019 kello 18.30

BC Nokia – KTP-Basket Nokian palloiluhallissa lauantaina 13.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Steveco Areenalla tiistaina 16.4.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit