OPERAATIO “MAHDOTTOMASTA MAHDOLLINEN”

KUVA: KTP-Basketin Jalen Jackson (keskellä) teki monta niin sanottua tahtokoria ja johti tuloksellisesti kotijoukkueen takaa-ajoa. Joensuulaisista vasemmalta Vincent Simpson, Adrian Diaz, Daniel Mullings ja Ilari Seppälä. Oikealla KTP:n Kevin Langford.

KTP RYMISTELI KATAJAN OHI VOITTOON

KTP-Basket todisti maanantaina Steveco Areenalla, miten koripallossa “mahdottomasta” voidaan tehdä täysin “mahdollinen”. Vierailija Joensuun Kataja johti Korisliigan toista puolivälieräottelua jo 22 pisteellä (88-66), kun enää vajaa kahdeksan minuuttia peliaikaa oli jäljellä. Kotijoukkue käynnisti kuitenkin uskomattoman kirin, nousi rinnalle, meni ohi ja voitti Katajan lopulta 98-95 (tauko 36-49, erät: 17-22, 19-27, 26-29, 36-17).

Voiton myötä kotkalaistoiveet pysyvät pudotuspeleissä yhä korkealla. Puolivälierätilanne on nyt 1-1, seuraavan kerran joukkueet kohtaavat Joensuussa torstaina, ja ainakin vielä lauantain KTP-Kataja -peli tarvitaan. Liigan semifinaaleihin selviytyy kolmella otteluvoitolla. Se viides ja vihoviimeinen mahdollinen pelipäivä on 29. huhtikuuta.

Kotkalaisten lähtökohdat maanantain kamppailuun eivät olleet kovinkaan suotuisat. Alla oli rökäletappio (109-72) vieraista, ja kun ensimmäisen kohtaamisen jälkeen joukkueiden kokoonpanoissa ei ollut tapahtunut mitään olennaista, piti muutoksen lähteä isännistä itsestään.

Kataja dominoi tämän toisenkin ottelun alkua, ja mukana pysyäkseen KTP joutui tekemään tavattoman paljon töitä. Kotijoukkue puolusti hyvin omaa koria, mutta se tuotti myös virheitä, ja vierailija pääsi ensimmäisellä kympillä kahdeksan kertaa vapaaheittoviivalle (seitsemän onnistumista) isäntien nollaa vastaan.

Vastaavasti hyökkäyspäässä Kotka oli hivenen huolimaton ja epäonninenkin, kun taas Joensuu pani pallot varmemmin pussiin. Kataja säkitti puoliaikataukoon mennessä 15 kolmosen yrityksestään seitsemän, kun KTP osui yhdeksästä yrityksestä vain kerran.

Pitkällä paussilla Kataja johti 13 pisteellä, ja kolmannella neljänneksellä se kävi jo 20 pistettä karkuteillä (76-56). KTP:n takaa-ajo alkoi sitten 22 pinnan takamatkalta. Kataja-leirissä tuon eron uskottiin ilmeisesti jo riittävän, mikä oli nähtävissä joukkueen käyttäytymisessä ja kehonkielessä. Pelaajat menivät kentälle ja tulivat sieltä vähän niin kuin löysin rantein, ja aikalisätkin vierailija käytti pääasiassa naureskellen. KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen esikuntineen ei tuota omalle reviirilleen nähnyt, mutta Katajan vaihtopenkin yläpuolella lehdistörivillä yliolkaisuus kyllä rekisteröitiin.

KTP:n iskiessä Katajalla oli jo housut kintuissa, eikä mitään ollut enää tehtävissä, vaikka kuinka yritettiin – tai oltiin yrittävinään. Tuota tunnetta voisi vertailla tilanteeseen, jossa joudut lähtemään polkupyörällä liikkeelle jyrkkään ylämäkeen isolla vaihteella. Liike syntyy mutta vasta isolla työllä, ja kun pääset mäen päälle, olet ihan puhki ja kaadut rähmälleen.

Kotijoukkue voitti tuon viimeisen runsaan 7-minuuttisen 32-7. Katajasta vain Ilari Seppälä sai noilla ratkaisun hetkillä “fillariinsa” liikettä. Hän teki vieraiden kaikki pinnat. KTP:lta sen sijaan löytyi hyväkuntoisia polkijoita enemmänkin. Hyvää matkavauhtia pidettiin parilla tandemilla ja yhdellä “Kulkurilla”. Kotkan 32 viimeisestä pisteestä Kevin Langford ja Tyrell Nelson tekivät neljä pistettä mieheen, Donte Thomas ja Joonas Lehtoranta pussittivat kuusi kumpainenkin, ja viime hetkien etappivoittaja oli Jalen Jackson 12 pinnallaan.

KTP nousi tuon takaa-ajonsa päätteeksi ensimmäisen kerran johtoon vain seitsemän sekuntia ennen päätössummeria, kun Jackson säkitti nopeasta hyökkäyksestä 96-95. Tilannetta edelsi Seppälän huono syöttö ja Joonas Lehtorannan pallonriisto. Katajan takamies ennätti missaamaan vielä toisenkin kerran, kun Jackson torjui hänet KTP:n korin alla ajassa 39.57.

Kello ennätti käydä sekunnin, ja Topias Palmi rikkoi Joonas Lehtorantaa. Tämä heitti sitten kaksi vaparia sisään (98-95), eikä pöytäkirjaan tullut enää muita merkintöjä.

KTP:n nousu yllätti varmasti kaikki Steveco Areenan 1143 katsojaa, eikä voittoon uskonut Tomi Kaminenkaan.

- Täytyy myöntää, että mieliin hiipi jo ajatus, että näinkös tässä käy, tunnusti kotijoukkueen valmentaja.

- On tämä ihmeellinen peli tämä koris. Kun se momentum tulee ja draivi iskee, niin tuntuu siltä, että yhdessä voidaan mennä vaikka seinästä läpi. Ja meille kävi niin tuossa viimeisellä neljänneksellä, jatkoi Kaminen.

- Olen joukkueen puolesta iloinen, että pystyimme tähän perjantaisen rökäletappion ja 22 pisteen takamatkankin jälkeen. Nyt voimme olla hetken iloisia ja nauttia tilanteesta, mutta tiistaina on jo aloitettava keskittyminen torstain kohtaamiseen, ilmoitti Kaminen.

- Jostain syvältä selkärangasta me kaivoimme tällaisen peli-ilmeen ja toivon, että se tuli jäädäkseen. Sitä tarvitsemme, sillä Kataja on edelleen huikea joukkue, jolta löytyy aina jotain uutta, jos kohta jotain siltä pystyisikin ottamaan pois, totesi Kaminen.

Joensuun päävalmentaja Juha Sten ei yksilöinyt, mitä uutta Katajaa voisi olla luvassa torstaina Mehtimäen jäähallissa.

- Se nyt on selvää, että aika vihainen kotijoukkue on vastassa.

Stenin ei tarvinnut kauan miettiä, mikä meni maanantaina pieleen.

- KTP:n tekemät 36 pistettä viimeisellä jaksolla olivat liikaa. He saivat hengen päälle ja tekivät kovia koreja. Emme olisi saaneet päästää heitä tuollaiseen asemaan. Ja 95 pistettä pitäisi kyllä riittää ottelun voittoon, luetteli Sten numeroita.

Jalen Jackson pelasi ehdottomasti parhaan pelinsä KTP:n paidassa, ja noita verrokkeja on jo 19. 25 pistettä (kakkoset 7 yritystä/6 onnistunutta, kolmoset 6/3, vaparit 6/4), 10 levypalloa, 3 koriin johtanutta syöttöä ja 4 riistoa antavat tehoindeksiksi 37, mikä on melkoisen kova ja ainakin miehen kauden paras.

- Jalen on vähän katukoristyyppiä ja sellainen velikulta. Hänen kun antaa mennä, niin voi tulla ihan mitä vain, Kaminenkin myhäili.

Donte Thomaskin on melkoinen veli, joka aluksi hieman hapuili eikä ollut muiden kanssa samalla kartalla. Ratkaisun hetkillä Thomasistakin löytyi taas sitä duunari-Dontea. Samaa pätee työmies-Tyrelliin, Nelsoniin, joka vei yksilötason voiton levypallopelissä. Vielä kolmen neljänneksen jälkeen Kataja oli joukkueena KTP:ta irtopalloissa parempi, mutta viimeinen kymppi käänsi senkin tilaston päälaelleen (Kotka voitti 40-33).

Kevin Langfordkin tuotti Katajalalle paljon harmia. Joensuulaiset joutuivat rikkomaan häntä kahdeksan kertaa, 11 kertaa mies pääsi heittämään vaparia ja 10 niistä osui.

Joonas Lehtoranta tuli peliin mukaan vaihteeksi vaihtopenkiltä, mutta hyvin latautuneena, ehkä jopa ylikierroksilla, ja jo taukoon mennessä hänelle vihellettiin kolme virhettä. Uuteen sisääntuloon pelin loppupuoliskolla riitti siihenkin vielä positiivista energiaa, joka koitui joukkueen eduksi.

Katajan ykkönen oli Ilari Seppälä. Hän ja Vincent Simpson latasivat kolmannella jaksolla monta napakkaa kolmosta, jotka panivat huokaisemaan, että “huhheijaa”. Sillekin tuli loppu, Simpson ainakin hävisi kuvasta.

Kevin Bracy-Davis juhli Joensuun ottelussa 20 pisteellään, mutta nyt mies oli vaisu. Hän ontui jalkaansa jo ensimmäisellä neljännekselle, mikä lienee vaikuttanut menohaluihin. Daniel Mullings ja Topias Palmi ovat pelanneet paremminkin. Joni Herralalle lienee jäänyt jotain hampaankoloon Kotkan vuosista. Näin voisi ajatella tietyille katsomopaikoille suunnatuista tuuletuksista onnistuneiden heittojen jälkeen. No, niitä tuli nyt 12 minuutissa kaksi; yksi kakkonen ja yksi kolmonen.

Pisteet/levypallot, KTP: Jalen Jackson 25/10, Kevin Langford 21/4, Donte Thomas 20/6, Tyrell Nelson 16/12, Antto Nikkarinen 7/1, Joonas Lehtoranta 6/2, Michael Pounds 3/1, Juho Lehtoranta 0/1.

Kataja: Ilari Seppälä 23/3, Daniel Mullings 15/7, Vincent Simpson 14/3, Adrian Diaz 10/5, Topias Palmi 10/4, Kevin Bracy-Davis 9/1, Matias Ojala 5/3, Joni Herrala 5/1, Samuli Vanttaja 4/2.

Erotuomarit: Ville Selkee, Jaakko Kaunisto, Topias Antinmaa. Yleisöä 1143.

Korisliigan puolivälieriä:

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa torstaina 25.4.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Joensuu Kataja Basket Steveco Areenalla lauantaina 27.4.2019 kello 17.00

Tarvittaessa:

Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket Mehtimäen jäähallissa maanantaina 29.4.2019 kello 18.30

Ennakkomyynti lauantain 27.4. otteluun alkaa RiPe-Sportissa kauppakeskus Pasaatissa tiistaina 23.4.2019 kello 10.00

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit