PEKA UUSI NAISTEN LIIGAMESTARUUDEN

KUVA: Naisten Korisliigan Suomen mestari on Peli-Karhut - toisen kerran peräkkäin ja jo viidennen kerran seuran historiassa.

KTP KUKITTAA KULTATYTÖT MAANANTAINA

Peli-Karhujen naisten korisliigajoukkue ilahduttaa kotkalaista palloiluväkeä jo toisena vuonna peräkkäin. Viime kevään tapaan PeKa juhlii Suomen mestaruutta, kun liigafinaaleissa kaatui taas lappeenrantalainen Catz – nyt otteluvoitoin 3-1. Kotkalaisten mestaruuden arvoa ja sen kiistattomuutta korostaa se, että PeKa haki kaksi noista voitoista vieraista. Se ratkaiseva irtosi sunnuntaina numeroin 73-71 (tauko 37-37, erät: 19-19, 18-18, 25-17, 11-17).

KTP-Basket haluaa yhtyä kaikkien muiden Suomen mestareita jo onnitelleiden sankkaan joukkoon ja kukittaa SM-kultatytöt Steveco Areenalla maanantaina. Juhlallisuudet alkavat kello 16.50. Sen päälle pelataan miesten Korisliigan toinen puolivälieräottelu KTP:n ja Joensuun Katajan kesken.

PeKa juhlinee kultaansa varmasti vielä monessa yhteydessä – turuilla ja varmastikin myös toreilla niin kuin on tapana – mutta Steveco Areena lienee se ainoa oikea paikka. Sinne on vuodatettu litratolkulla hikeä harjoituksissa, nautittu riemukkaista voitoista mutta nielty myös tappion katkeraa kalkkia. Toivon mukaan maanantaina paikalla on myös laaja kotkalainen koripalloyhteisö palkitsemassa mestareita läsnäololla.

Sunnuntainen ei ollut helppo peli Peli-Karhuille, niin kuin ei ollut pari edellistäkään. Ensimmäisen finaalin kotkalaiset voittivat kotisalissaan “helposti” (76-61), mutta kaikki muut olivat yhden-kahden voittokorin otteluja. Toinen yhteenotto Lappeenrannassa päättyi PeKalle 84-80 ja kolmas Kotkassa Catzille 83-77.

Molemmat joukkueet kärsivät loppuottelusarjassa myös vastoinkäymisiä. Jo ensimmäisessä pelissä PeKa menetti rosteristaan Linda Lehtorannan, jonka kokema akillesvamma pitää maajoukkuepelaajan pitkään poissa koripallokentiltä. Vastaavasti taas “Kissojen” teräväkyntisin Aleigsha Welch oli nivusvammansa takia vajaatehoinen toisesta finaalista lähtien.

Niillä sitten pelattiin, keitä oli käytettävissä, ja PeKan voitonavain sunnuntaina oli kokemus ja vastustajaa laajempi materiaali. Näin asian näki Kotkan 34-vuotias kippari Laura Lehtoranta, jolle Suomen mestaruus oli jo viides. 18 vuotta kestäneellä pääsarjaurallaan Laura on saavuttanut myös viisi himmeämpää mitalia (kaksi SM-hopeaa ja kolme -pronssia).

PeKan päävalmentajan Roope Mäkelän voitonriemu oli “vähintäänkin hurmoksellista” mestaruuden ratkettua eikä hän peitellyt ylpeyttään kehuessaan joukkuetta kaikelle kansalle valtakunnantason näköradiossa (so. Yle TV2).

- Eihän minulla ole tämän mestaruuden kanssa osaa eikä arpaa. Nuo tytöt tuolla tämän homman hoitivat, hehkutti Mäkelä ja viittilöi voittoa juhlineiden pelaajiensa suuntaan.

Hengityksen hieman tasaannuttua Mäkelä jaksoi olla hetken analyyttinen – mutta vain hetken.

- Ensimmäisen finaalin voitimme selvästi, mutta loput kolme kohtaamista olivat lottoa ja yhden korin ratkaisuja. Joukkueemme osoitti todellista luonteenlujuutta, ja kerta toisensa jälkeen pystyimme nousemaan finaalisarjassa vaikeista paikoista voittoon, sanoi Mäkelä ja sitten miestä taas vietiin. Loppuviimeeksi mestarittaret kiikuttivat koutsinsa vaatteet päällä Lappeenrannan urheilutalon suihkuun.

Valmentajan kylvettäminen kultajuhlissa on yhtä perinteinen tapa kuin korisukan leikkaaminen. Sen pääsi joukkueen kapteenina tekemään taas Laura Lehtoranta. Lappeenrannan kaupunki lähettänee laskun “kadonneesta” omaisuudestaan PeKan toimiston osoitteeseen Eteläiselle Karjalantielle Karhulaan, mutta sen “karhun” oikeellisuutta tuskin kiistetään.

Tarkempi talousmies olisi kenties halunnut juonia asiat niin, että ensi lauantaina olisi pelattu vielä viides ja vihoviimeinen naisten SM-finaali Kotkassa. Se olisi todennäköisesti merkinnyt Steveco Areenalla täyttä tupaa (jo kolmannessa loppuottelussa oli 1099 katsojaa) ja pelkästään lipputuloina yli 10.000 euroa. Onneksi urheilu kuitenkin voitti, ja nyt vältytään ilkeiltä puheilta, että “PeKa hävisi tahallaan”.

Jos olen oikein ymmärtänyt, nuo isot päätökset PeKa-leirissä ovat itse asiassa samoissa käsissä, sillä Roope Mäkelä on paitsi päävalmentaja myös seuran koripallotoiminnan ensisijainen pyörittäjä ja näinollen myös tuo “tarkempi talousmies”.

Peli-Karhujen nyt saavuttama Suomen mestaruus on seurahistorian viides. Aiemmat ovat vuosilta 2007, 2008, 2011 ja 2018. Päättynyt kausi oli PeKalle 24. perättäinen naisten pääsarjassa. Muita saavutuksia ovat neljä Suomen cup-voittoa ja kolme SM-hopeaa sekä kolme SM-pronssia.

Naisten Korisliigan 4. SM-finaali:

Lappeenrannan Catz – Peli-Karhut, Kotka 71-73 (tauko 37-37, erät: 19-19, 18-18, 17-25, 17-11)

Pisteet/levypallot, Catz: Elena Resethko 18/9, Petra Noponen 18/7, Aleigsha Welch 13/5, Roosa Kosonen 12/7, Valencia MacFarland 10/4/6 syöttöä, Karoliina Rytkönen 0/1, Jemina Vidgren 0/1.

Peli-Karhut: Britanny Starling 26/16, Noora Järvikangas 15/3, Daniella Wallen 10/12/4 syöttöä, Laura Lehtoranta 10/2, Brooke McCarty 7/7/4 syöttöä, Minna Sten 3/5, Ellen Järvinen 2/1, Reetta-Sofia Tulkki 0/0, Matilda Mässeli 0/0, Elli Heikkilä 0/0.

Muut Suomen mestarit: Linda Lehtoranta, Sanni Paajanen, valmentajat Roope Mäkelä ja Petri Joukainen, joukkueenjohtaja Kimmo Koukkula, huoltaja Antti Silvonen, lääkäri Rami Rintamo, fysiikkavalmennus Max ja Arla Koski. HUOM! Mestarijoukkueen kokoonpano ja taustat on poimittu tähän juttuun Peli-Karhujen verkkosivuilta.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

TEKSTI ETUSIVUN KUVAAN: Jo ensimmäisessä SM-finaalissa loukkaantunut Linda Lehtoranta pääsi Peli-Karhujen mestaruusjuhlissa Matilda Mässelin (vasemmalla) ja Minna Stenin kultatuoliin. Yhteinen ilo sai maajoukkuetason kotkalaisen ainakin hetkeksi unohtamaan henkilökohtaiset murheet ja toivon mukaan antoi lisämotivaatiota taas kerran kuntoutukseen vammojen jälkeen.

Yhteistyökumppanit