PEKKA KETTUNEN ON MONEN SORTIN HUOLTOMIES

KUVA: Steveco Areenan pitkää seinää komistaa iso kuva KTP-Basketista Suomen cup-mestarina 2000-luvun alussa. Pekka Kettunen tunnistaa potretista itsensä ja kaikki muut hyvät joukkuetoverinsa.

ON SE MELKOINEN “KETTU”!

Vuodet vierivät ja päävalmentajat vaihtuvat, mutta kaksi asiaa on ja pysyy KTP-Basketin miesten koripallon edustusjoukkueessa. Toinen on apuvalmentaja Sauli Lanki (43) ja se toinen huoltaja Pekka Kettunen (68). Kaksikko hakeutui kotkalaisen koripalloilun näköalapaikoille samana vuonna 1998. Lankin rooli on ollut näkyvämpi, mutta tärkeää työtä taustalla on tehnyt myös Kettunen.

Miesten yhteinen taival alkoi runsas 20 vuotta sitten syksyllä, jolloin KTP:n alkukausi oli mennyt pahasti pieleen venäläisvalmentaja Boris Livanovin komennossa. Mies saikin pian lähteä, ja ykköseksi nousi silloinen kakkoskoutsi Mauri Laiho. Apuvalmentajan pestin peri huoltaja Lanki, jonka tehtäväksi jäi hankkia itselleen seuraaja. Parhaan ja siinä tilanteessa ainoan potentiaalisen ehdokkaan “työhaastattelu” oli nopea.

- “Löde” kysyi minulta, että lähdetkö mukaan? Hetken harkinnan jälkeen tuli sitten annettua pikkusormi, ja myöhemminhän tämä touhu on vienyt koko käden, selvittää “Kettu”.

Lanki selvästikin aisti, mitä edustusjoukkue Kettusessa saa. Ei vain puhtaita pyyhkeitä ja sopivassa suhteessa sekoitettuja urheilujuomia vaan myös henkistä huoltoa ja välittämistä. Myöhempinä vuosina sama huoltaja on kelvannut keskeytyksettä kaikkiaan 15 päävalmentajalle, mikä on melkoinen meriitti, jos paikkaa ihan hakea pitäisi.

Kaminen on nauranut itsensä kipeäksi

Jokaiselta ykköskoutsilta löytyisi varmastikin oma tarina Kettusesta, mutta nyt tuoreimmat jutut irtoavat Tomi Kamiselta.

- Kotkalaisella huumorillaan Pekka ja nämä muut kaverit ovat laukaisseet monta kiperää tilannetta. Heidän kanssaan on ihan oikeasti hauskaa ja joskus saa nauraa itsensä kipeäksi, paljastaa Kaminen.

- Liigakauden ensimmäinen pelireissu Joensuuhun on jäänyt erityisesti mieleen. Kun bussi runsaan neljän tunnin köröttelyn jälkeen kurvasi perillä urheilutalon pihaan, oli minulla poskilihakset aivan hellinä. Löden, Ketun, Hempan (joukkueenjohtaja Heimo Heinonen) ja kuskin (hovikuljettaja Jarmo Pukkila) vitsit ja tarinat olivat aivan hervottomia, naureskelee Kaminen vieläkin.

Eero Saarinen pelasti KTP-laivan

Kettusellakin olisi sanansa sanottavana kaikista päävalmentajista, mutta hän pysyttäytyy vain kahdessa.

- “Tomppa” on hyvä tyyppi. Hän ottaa kaikki joukkueen jäsenet huomioon ja luo toimivan yhdessätekemisen ilmapiirin. Kamisen MuKi-yhteydet (Munkkiniemen Kisapojat) ovat  varmasti hyväksi kotkalaiselle koripalloilulle.

Ex-valmentajista lähtemättömimmän vaikutuksen huoltajaan on tehnyt Eero Saarinen (71), joka luotsasi kotkalaispurtta viisi kautta 2000-luvun alussa.

- Eero on hieno persoona. Hän oli valmentajana tulisieluinen mies, joka oli antautunut täysillä koripalloilulle. Kamisen tapaan Saarinen arvosti kaikkia ja pystyi tekemään ryhmässä töitä, muistelee Kettunen.

- Eero itse asiassa pelasti KTP-laivan karahtamasta karille. Yhdessä Löden kanssa valmentajat lähtivät hattu kourussa keräämään sponsoritukea, ja vararikolta vältyttiin. Yhä vieläkin me soittelemme pelireissuilta “Sapeli” Saariselle ja kyselemme kuulumisia, Kettunen naurahtaa, mutta jättää kertomatta, mistä lempinimi on peräisin.

Kuskin hereillä pitäminen kuuluu huoltajalle

Pekka Kettunen on saanut matkustaa KTP:n mukana niin kotimaassa kuin ulkomailla. Varsinkin Suomen maantiet ja taukokahvilat ovat tulleet todella tutuiksi vuosien varrella. Takana on satoja pelimatkoja ja kymmeniä tuhansia kilometrejä.

- Kumma kyllä, vielä ei matkanteko ole alkanut kyllästyttämään. Ei edes silloin, kun kotiin lähdetään tappio niskassa. Tunnin verran pelin jälkeen se ehkä kalvaa, mutta sitten käännetään jo ajatukset seuraavaan matsiin. Huoltajan hommien ohella minun tehtäviini on kuulunut pitää kuljettaja hereillä. En oikein osaa nukkua bussissa ja olen sitten höpötellyt juttujani siinä kuskin selän takana, kertoo Kettunen. Pukkilan ohella Kettusen tarinat tuntee mm. Jussi Korpela ja Kari Karvinen, joka takavuosina köörasi seuran omaa linja-autoa.

Finaalit 2013 ja SM-hopea hieno muisto

Ketun parhaat kotimaan pelimuistot liittyvät kevääseen 2013.

- Lähdimme välieriin altavastaajana Joensuun Katajaa vastaan. Sen uskottiin marssivan helposti ylitsemme, mutta riistimme kuitenkin Katajalta kotiedun ja menimme finaaliin 3-1 voitoin. Loppuottelut Loimaan Bisonsin kanssa olivat tiukkoja, ja asennoiduimme peleihin ammattimaisesti. Vierasmatseja ennen yövyimme jo ottelupaikkakunnalla, ja muutenkin keskittyminen oli totaalista. Se ei kuitenkaan riittänyt, ja runkosarjan voittaja Bisons vei myös Suomen mestaruuden. Finaalit menivät Loimaalle 3-2. SM-hopea oli meiltä silti hieno saavutus, toteaa Pekka Kettunen.

“Ryan McDade oli iso johtaja”

Ulkomaillekin pelit ovat KTP:n ja Kettusen vieneet. Erilaiset harjoitusturnaukset Baltian maissa ennen kauden alkua ovat kuuluneet kotkalaisten ohjelmaan jo vuosia. Kahdesti KTP on ollut mukana myös kansainvälisessä Euro Challenge -turnauksessa, joka nyttemmin tunnetaan FIBA Europe Cupina.

- Euro Challegessa 2013/14 selviydyimme täpärästi 16 parhaan joukkoon. Jatkopaikkaan meiltä vaadittiin viimeisessä alkulohkon ottelussa vähintään kolmen pisteen vierasvoitto belgialaisesta Okapi Aalstarista, ja sen me myös teimme (90-87). Suuri sankarimme oli jenkki Ryan McDade, joka heitti ratkaisevan pinnan vapariviivalta. Hän oli muuten surkea vapaaheittäjä (onnistumisprosentti koko kautena alle 40), mutta tärkeällä hetkellä kantti kesti, kehuu Kettunen.

McDade teki muutenkin huoltajaan vaikutuksen.

- Hän oli huumorimies ja iso johtaja, joka piti muut amerikkalaisetkin kurissa ja nuhteessa.

Euro-turnauksessa kaatui suurseura Reggio Emilia

McDaden ohella pitkässä juoksussa Kettusen mieliin ovat jääneet pienet, taitavat ja tarkat takamiehet Sharaud Curry ja Brandon Jefferson.

- Tuossa Belgian ottelussa Currykin oli aivan huikea. Hän pussitti 38 pistettä. Myöhemmin keväällä Curry valittiin jatkolohkomme parhaaksi pelaajaksi.

Kärkikamppailuihin KTP ei enää selviytynyt, mutta iso meriitti on sekin, että alkukierroksilla kotkalaiset kukistivat Euro Challenge -turnauksen lopullisen voittajan. Italialainen Serie A:n huippujoukkue Reggio Emilia kaatui Kotkassa 75-71.

Kettusen mielestä amerikkalaispelaajat tuovat väriä Suomen koripalloon, mutta vahvistusten määrästä miehellä on oma kantansa.

- Kaksi, korkeintaan kolme jenkkiä riittäisi. Neljä on liikaa, ja se vie kehittymisen mahdollisuuksia omilta kasvateilta.

Oman elämän “pudotuspelit” käynnissä

Koripallokausi 2018/19 on jo loppusuoralla, ja pudotuspeleissä KTP:kin on mukana.

Pekka Kettusen oman elämän “pudotuspelit” käynnistyivät jo 2015, jolloin hänellä todettiin verisyöpä. Hoidot omilla kantasoluilla kuitenkin tepsivät, ja loppukesästä 2018 Kettunen sai niin terveen miehen paperit kuin nykylääketiede näissä olosuhteissa vain voi antaa.

Kului pari kuukautta ja tauti riisti Pekalta taas “kotikenttäedun”. Potilas ei halunnut kuitenkaan luovuttaa, ja nyt kuulostaa taas paremmalta.

- Vieras kantasolun luovuttaja on löytynyt, ja uudet hoidot alkavat piakkoin. Olen toiveikas kuntoutumisen suhteen ja ensi syksynä taas valmis huoltajan hommiin, jos tarvitaan, ilmoittaa Kettu, joka haluaa tässäkin yhteydessä jakaa tunnustusta Kymenlaakson keskussairaalan osasto 7 B:lle.

- Iso kiitos sinne kaikille! Arvostan todella suuresti työtänne!

 

Pekka Kettunen

o syntynyt Kymissä 1951

o vaimo Tarja, poika Sami (s. 1974)

o oli töissä Vaasan Myllyllä asentajana 1972-2000, minkä jälkeen kiinteistönhoitajana Kotkan kaupungilla vuoteen 2015

o ensimmäinen urheiluseura Hallan Visa, jossa harrasti monia urheilulajeja mm. painia

o mukaan KTP:n toimintaan Arto Suurosen houkuttelemana, ensin juniorivalmentajaksi ja huoltajaksi. Kollegoja valmennus- ja huoltotiimeissä olivat ensin mm. Matti Nyman, Aki Kylmälä, Harri Jukkara ja myöhemmin Aarne Bollström, Veli-Matti Drockila, Kari Sinijärvi ja Tapio Helminen

o miesten joukkueen huoltaja seuraavien valmentajien alaisuudessa: Mauri Laiho, Sauli Lanki, Eero Saarinen, Jouni Grönroos, Miikka Sopanen, Jouni Enegren, Risto Piipari, Kari Liimo, Roope Mäkelä, Larry Pounds, Lars Ekström, Sami Toiviainen, Anton Mirolybov, Ray Ailus, Tomi Kaminen

o Kettusen suurta arvostusta nauttivat valmentajat: Saarinen, Mirolybov ja Kaminen

o mieliin jääneet kotimaiset pelaajat: Larry Pounds (“Lauri on minulle kotimainen. Hieno mies kaikin puolin.”), Timo Heinonen (“Ei koskaan valittanut mistään. Kaikki oli aina hyvin.”), Jukka Matinen (“Osasi oli kriittinen, mutta antoi myös tunnustusta, kun hommat oli ok.”)

o mieliin jääneet ulkomaalaiset pelaajat: Ryan McDade (pelasi Kotkassa kausilla 2009/10 ja 2013/14), Tim Blue (2011/12), Sharaud Curry (2013/14), Brandon Jefferson (2014/15).

o saavutuksia: juniorien SM-kultaa valmentajana 1978, SM-hopeaa ja -pronssia sekä kaksi Suomen cup-mestaruutta huoltajana edustusjoukkueessa

TEKSTI ja KUVAT: Matti Järvinen

 

HUOM! Tämä juttu on julkaistu maaliskuussa ilmestyneessä KTP-Basketin “Kausarissa 2019”, ja tekstiä on nyt päivitetty ajankohtaiseksi.

Yhteistyökumppanit