PERJANTAINA JOENSUUSSA, MAANANTAINA KOTKASSA

KUVA: Donte Thomas (edessä) on rivissä ja niin on todennäköisesti Daniel Mullingskin, kun KTP-Basket ja Joensuun Kataja kohtaavat Korisliigan puolivälieräavauksessa Joensuussa perjantaina.

TAISTELU VÄLIERÄPAIKASTA ALKAA

Miesten Korisliigan pitkä ja aika ajoin puuduttavakin runkosarja on takana, ja nyt ollaan olennaisen äärellä. Kahdeksan parhaan pudotuspelit käynnistyvät perjantaina neljällä puolivälieräottelulla, ja KTP-Basket matkustaa Joensuun Kataja Basketin vieraaksi Mehtimäen jäähalliin. Seuraavan kerran tämä ottelupari kohtaa toisena pääsiäispäivänä maanantaina Steveco Areenalla. Neljän parhaan joukkoon ja välieriin mennään kolmella voitolla. Muut mahdolliset pelipäivät ovat sitten 25. (torstai, Joensuu), 27. (lauantai, Kotka) ja 29. huhtikuuta (maanantai, Joensuu).

Korisliigan runkosarjassa KTP:n ja Katajan neljä keskinäistä kamppailua menivät niin, että molemmat voittivat kaksi kotiotteluaan. Sarjataulukossa Joensuu oli loppuviimeeksi kaksi pistettä edellä, millä se sitten lunasti neljännen tilan ja kotikenttäetunsa kotkalaisia vastaan. Keskinäisten otteluiden koripisteissähän KTP oli yhdellä vaivaisella pinnalla parempi, mikä antaisi luvan odottaa tasaisia matseja myös alkavissa play offseissa.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen, millä keinoilla Katajaa lähdetään horjuttamaan ja riistämään se kotietu, josta taisteltiin runkosarjan viimeiselle kierrokselle asti?

- Joensuulla on tosi laaja ja tasokas pelaajamateriaali. Jokaiselle pelipaikalle löytyy hyviä pelimiehiä kaksinkin kappalein. Meidän pitää olla hereillä heitä vastaan täydet 40 minuuttia, sanoo Kaminen.

Se ei ole mikään salaisuus, että KTP on pitänyt videosulkeisia ennen Joensuun reissuakin. Tänä päivänä kaikki joukkueet skauttaavat tulevia vastustajiaan, ja siinä työssä käytetään kaikkea mahdollista nykytekniikkaa apuna.

- Nähdyn perusteella meidän pitää tunnistaa kaikki Katajan pelitavat ottelun tiimellyksessä. Odottavin tunnelmin me suuntaamme Mehtimäkeen, Kaminen jatkaa.

Kataja vie play offsit tutusta ja koko kauden käyttämästään LähiTapiola Areenasta Mehtimäen jäähalliin. Se, tarjoaako pelipaikan muutos edun kotijoukkueelle vai vastustajalle, jää nähtäväksi. Koripallokentän mitat ovat joka tapauksessa samat molemmissa liikuntalaitoksissa.

Joensuun Kataja on urakoinut päättymässä olevalla kaudella ennätysmäärän virallisia otteluja. Korisliigan 40 pelin ohella taakkaa kasvattivat 16 tiukkaa FIBA Europe Cupin kamppailua. Reissuilta ja sarjapeleistäkin tarttui manttelin liepeisiin varmasti jotakin, ja nyt pudotuspeleissä viimeistään nähdään, ropisivatko kaikki kokemukset positiivisten asioiden laariin.

Kataja pääsee KTP-otteluihin liki parhaalla kokoonpanollaan. Pitkässä juoksussa yksi jos toinen joensuulainen kärsi eriasteisista vammoista, mutta nyt kauden huipentuessa Katajalle tärkeistä pelaajista on poissa vain Tommi Huolila (26 vuotta/198 senttiä).

Kauden aikana Joensuu pyöritti myös pienimuotoista pelaajarulettia. Ulkomaalaisista Vincent Simpson (30/185) ja Daniel Mullings (27/188) ovat kantaneet Kataja-paitaa syksystä asti, mutta Adrian Diaz (25/209) ja Kevin Pracy-Davis (24/201) ovat hakeutuneet pohjois-karjalaisiin maisemiin vasta tämän vuoden puolella.

Ulkomaan avut ja Korisliigan tämän hetken kenties paras kotimainen pelaaja Topias Palmi (24/194). Siinä on ilmeisestikin viisikko, joka ensisijaisesti yrittää perjantaina kotkalaisvierastaan järkyttää. Onko näin, sitä ei Katajan päävalmentaja Juha Sten halua ennakolta paljastaa.

- KTP luo meille haasteen fyysisyydellään, ja varsinkin oman korin alla meidän on väkisin pärjättävä, tähdentää Sten.

- Pitkä kausi liigan runkosarjassa ja eurocupeissa on takana, ja nyt pääsemme tosissaan mittaamaan itseämme, sanoo Sten ja haluaa uskoa, että siirtyminen jäähalliin tuo joensuulaisille lisäbuustia ja play offs -henkeä.

KTP:n torstai-illan valmistavissa harjoituksissa ilakoi täysi tusina pelimiehiä. Donte Thomasia odotettiin palaavaksi kotimaan pikavisiitiltä pari ylimääräistäkin päivää, ja torstaista asti hän on ollut taas rivissä. Munkkiniemen Kisapoikien Markus Rautasalo ja Okko Ailiokin ovat taas vaihtaneet MuKin oranssin-ruskean peliasun KTP:n vihreä-valkoisiin ja omalta osaltaan kasvattavat Kotkan pelaaja-arsenaalia.

Viime viikkoina erityisesti koko Lehtorannan veljessarja – Juho, Joonas ja Janne – on esiintynyt edukseen. KTP:n valmennusjohto voi roolittaa heitä kentällä erilaisiin tehtäviin, ja se tuo syvyyttä koko rosteriin.

Katajan kokoonpano: Johannes Lasaroff, Ilari Seppälä, Vincent Simpson, Joni Herrala, Daniel Mullings, Topias Palmi, Kevin Pracy-Davis, Atte Perttu, Matias Ojala, Samuli Vanttaja, Adrian Diaz.

KTP: Donte Thomas, Jalen Jackson, Juho Lehtoranta, Jari Vekkilä, Michael Pounds, Markus Rautasalo, Antto Nikkarinen, Kevin Langford, Janne Lehtoranta, Tyrell Nelson, Okko Ailio, Joonas Lehtoranta.

Korisliigan puolivälieräparit:

Salon Vilpas – BC Nokia, Kauhajoen Karhu Basket – Helsinki Seagulls, Tampereen Pyrintö – Kouvolan Kouvot, Joensuun Kataja Basket – KTP-Basket.

Korisliigaa, puolivälierät:

Joensuun Kataja Basket – KTP Basket Joensuun LähiTapiola Areenalla perjantaina 19.4.2019 kello 17.00

KTP-Basket – Joensuun Kataja Basket Steveco Areenalla maanantaina 22.4.2019 kello 17.00

Muut pelipäivät: Joensuu 25.4., tarvittaessa Kotka 27.4. ja Joensuu 29.4.2019.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit