RAPORTTI: KARHU – KTP

KUVA: KTP:n Kevin Langford (oikealla) ja Karhun Rene Rougeau pelasivat hyvän ottelun Kauhajoella. Kuva on joukkueiden perjantaisesta kohtaamisesta Kotkassa.

KARHU NURIN KOTILUOLASSAAN

KTP-Basket unohti nopeasti perjantaisen kotitappion Kauhajoen Karhubasketille ja haki keskiviikkona upean vierasvoiton hallitsevan Suomen mestarin kotiluolasta. Kamppailua käytiin pitemmän kaavan kautta, sillä korisliigapisteet lähtivät kotkalaisten matkaan vasta jatkoajan jälkeen. Vieraiden voittolukemat olivat 87-84 (75-75, 39-39; erät: 17-24, 22-15, 14-25, 22-11, jatkoaika: 12-9).

KTP:llä oli voiton avaimet käsissään jo varsinaisen peliajan viime sekunneilla. Donte Thomas sai hyökkäyspään aloituksesta pallon korin alle, mutta ahdistettuna heitto ei onnistunut, ja lisäaika tarvittiin.

Jatkoajalle ja lopulta voittoon kotkalaiset nousivat vaikeuksien ja hienon taistelun kautta. Tasaisen ensi jakson jälkeen KTP kompuroi kolmannella kympillä. Heti pitkän tauon jälkeen vieraat hankkiutuivat vielä kolmen pinnan johtoon (46-43), mutta seuraavat kuusi minuuttia olivat sitten tuskien taivalta. Karhu otti 19-2 runin ja johti parhaimmillaan 14 pisteellä (62-48).

- Silloin näytti pahalta. Kun Karhu repäisi eroa, meissä oli taas selkeästi nähtävissä sellaista ruumiinkieltä, että noustaanko me tästä enää, kelasi KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen kokemaansa.

Vierasjoukkueen ryhdistäytymiseen tarvittiin jokaisen miehen panosta, ja lopulta koko matkassa ollut 10 pelaajan rosteri onnistui pisteidenteossa.

Neljännen jakson alkuun mennessä KTP teki stopin Karhun hallinnasta, ja viimeisellä kympillä vierailija sai isäntänsä näyttämään likimain aseettomalta. Kauhajoen hyökkäyspeli oli kuritonta, se sortui pallonmenetyksiin, ja kun kotkalaiset dominoivat vielä levypallopeliä molemmilla koreilla, alkoi vierasvoitto näyttää mahdolliselta.

Sille ei saatu sinettiä vielä varsinaisella peliajalla, mutta ylimääräisellä 5-minuuttisella yllätys sitten realisoitui. KTP:n 12:sta jatkoajan pisteestä Michael Pounds teki puolet. ”Homppa” vetäisi vitosen jälkimmäisellä puolikkaalla kaksi pysäyttävää kolmosta, ja niillä pinnoilla KTP karkasi Karhulta saavuttamattomiin (85-79).

KTP:n levypallopeli on alkukauden aikana ollut luvattoman kesyä, ja tästä on osoiteltu ennen muuta joukkueen amerikkalaisia. Tällä kertaa homma oli kuitenkin reilassa. Jenkkikvartetille kirjattiin nyt yhteensä 38 levyriä, mikä on yksi enemmän kuin Karhulla koko joukkueena.

Huomionarvoista on kotkalaisten hyökkäyslevypallomäärä: 13. Tilastojen mukaan KTP teki hyökkäyslevyreistä peräti 19 pistettä, kun Karhu pystyi vain seitsemään. Toinen paljon puhuva lukema on pisteet vastustajan menetyksistä: KTP:lle 15 ja Karhulle kahdeksan.

Kauhajokiset olivat kotkalaisia parempia vain kahden pisteen heitoissa: Karhun prosentti 57 (50 yritystä/29 onnistunutta), KTP:n 45 (57/26). Bonuskaarenkin takaa Kotka vei voiton: 41 (24/10) – 18 (22/4).

KTP:n Kauhajoen matkan teemana oli ”ryhtiliike ja kasvojen kohotus” samaisten joukkueiden viime perjantain kohtaamisesta. Kaminen tiesi, mikä Karhun luolassa odottaa, muttei pitänyt voittoakaan mahdottomana.

- Jostain kumman syystä me olemme olleet vieraskentällä huomattavasti terävämpiä – voisi jopa sanoa parempia – kuin kotona. Se että taistelimme ja halusimme voittaa, näkyy ennen kaikkea levypalloissa. Karhu on kuitenkin ollut sarjan paras levypallojoukkue, ja pystyimme nyt tekemään isäntiin tuollaisenkin eron irtopalloissa. Se osoittaa jotain. Olen äärettömän iloinen ja ylpeä omien puolesta, hehkutti Kaminen.

KTP:n tehokkain oli Kevin Langford 17 pisteellään ja kuudella levypallolla. Merkillepantavaa on miehen seitsemän koriin johtanutta syöttöä. Parempaan pystyi vain Antto Nikkarinen (9), jolle passit ovat sitä ominta aluetta.

Donte Thomas teki paljon töitä ja oli siinä hyvä, mutta sehän ei enää yllätä. Matt Williams jr. kiitti paljosta peliajasta (38 min.) ja oli iso apu voitontavoittelussa. Mies haki aikansa heittoaan, mutta kun se löytyi, osuivat viisi onnistunutta kolmosta 12:sta hyviin hetkiin.

KTP:n sankareihin voidaan laskea myös Okko Ailio. Nuorukainen sai tosin vain runsaat viisi minuuttia peliaikaa mutta käytti nekin hetket tehokkaasti joukkueen hyödyksi.

- Okko tuli kehiin, kun olimme tappiolla kymmenkunta pistettä. Hän puolusti hyvin Daniel Summersia vastaan, nakkasi uransa ensimmäiset pisteet Korisliigassa, ja hetkessä olimme taas pelissä mukana, kiitteli Kaminen.

Kauhajoen liikuntahallin lehdistötilaisuudessa haluttiin kuulla myös Ailiota. Kuinka näit pelin, Okko?

- Meillä oli kasvojen pesun paikka edellisestä kohtaamisesta. Lähdimme pelaamaan aggressiivisemmin, ja kuten tilastoistakin näkyy, levypalloissa onnistuimme tosi hyvin. Meillä oli monta vaikeaa ja hyvää hetkeä pelissä, mutta sitten lopussa onnistuimme kääntämään ottelu ansaituksi voitoksi, tiivisti 18-vuotias pelimies.

Karhun päävalmentaja Jussi Laakso ei säästellyt omiaan.

- Minun mielestäni ottelun ratkaisu nähtiin neljännellä jaksolla, kun palasimme siihen samaan paskaan, missä olemme olleet ennen paria edellistä peliä. Hyökkäyspään toteuttaminen oli täysin kuritonta. Tällä ei hyvä heilu, jos jatkamme tällä tavalla. Se ei riitä tässä sarjassa, jos alamme sooloilemaan, vuodatti Laakso.

Karhu-valmentaja ei maininnut nimiä, mutta Michael Moser oli pelaaja, joka olisi kovin mielellään nähnyt itsensä ottelun ratkaisijana. Puoliajalle mentäessä hänestä oltiin jo tekemässä tähteä, mutta viisi pallonmenetystä ja monia huonoja heitonvalintoja myöhemmässä vaiheessa tekivät Moserista sitten anti-sankarin.

Rene Rougeau oli isäntien tasaisin suoriutuja. Karhun uuden sentterin Taylor Johnsin ensi esiintyminen kotiyleisön edessä oli jokseenkin lupaava. Viisi virhettä veivät kuitenkin miehen penkille jo hyvissä ajoin ennen kuin ottelu ratkaistiin.

KTP:llä on edessä yksi välipäivä, kunnes Korisliiga taas jatkuu. Perjantaina kotkalaiset saavat Karhuvuoreen vieraakseen vahvan syksyn pelanneen BC Nokian.

Korisliigaa:

KTP-Basket – BC Nokia Steveco Areenalla perjantaina 16.11.2018 kello 18.30.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit