RAPORTTI: KTP – BC NOKIA

KUVA: KTP:n Donte Thomas ajelee ilmavasti BC Nokian korille. Vieraiden raskaalla jalalla liikkuneet Dragan Labovic (26) ja Sean O'Mara (54) seuraavat Thomasin menoa aitiopaikoilta.

NYT ON PELI HYVÄSSÄ KUOSISSA

KTP-Basketin peli on juuri nyt hyvässä kuosissa. Joukkue on voittanut Korisliigan neljästä viime ottelustaan kolme, ja niistä kaksi jälkimmäistä ovat olleet erityisen riemastuttavia. Keskiviikkona kaatui hallitseva Suomen mestari Kauhajoen Karhubasket jatkoajan jälkeen vieraissa, ja perjantaina jäi sitten pelätty BC Nokia jalkoihin 88-68 (42-29, erät: 29-17, 13-12, 23-15, 23-24) kotisalissa Steveco Areenalla.

KTP:n esitykset ovat ailahdelleet jyrkästi alkusyksyn aikana. Päävalmentaja Tomi Kaminen on verrannut kokemaansa Linnanmäen vuoristorataan, kun voitollisen ottelun jälkeen heti seuraava kamppailu on voinut olla yhtä kuraa.

Herkimmällä hetkellä Kaminen kyseenalaisti jo oman valmentaja-asemansakin, mutta perjantaina ei tarvinnut murjottaa.

- Harvemmin tänne on taputusten saattelemana tultu, huikkasi Kotkan koutsi astellessaan ottelua seuranneeseen lehdistötilaisuuteen. Yleisö palkitsi kotijoukkueen suosionosoituksin jo pelin aikana, ja fanipäädyn esimerkkiä noudattaen useimmat kunnioittivat viime sekunteja seisaalleen nousten.

KTP:lla on nyt Korisliigassa liki kolmen viikon mittainen maaottelutauko.

- Se vähän harmittaa, kun on nähtävissä selviä merkkejä paremmasta. Nyt saisi vain tulla pelejä lisää, kun kolmen viikon päästä on kone sitten käynnistettävä uudelleen, totesi Kaminen.

Palloa ei KTP tauollakaan unohda, ja puhtaan harjoittelujakson joukkue saa poikki pelaamalla Suomen cupia Lahti Basketballia vastaan vieraissa marraskuun 21. päivänä.

Vahvan syksyn pelannut BC Nokia jäi KTP:n kanssa lähtötelineisiin jo ensimmäisellä kympillä. Nokia johti sen viimeisen kerran (17-15) kahdeksannen minuutin käynnistyessä. Kotijoukkue rykäisi sitten seuraavan viisiminuuttisen aikana 18-0 runin, eikä vierailija nähnyt enää edes perävaloja.

Suurimmillaan Kotkan johto oli 27 pinnaa (76-49) päätösneljänneksen alussa. Loppu oli sitten enää kosmetiikkaa, joskin vielä viime hetkillä nähtiin erikoisuus, kun KTP:n pelaavassa viisikossa oli yhtä aikaa kentällä kolme LehtorantaaJuho, Joonas ja Janne – ensimmäistä kertaa liigahistoriassa.

KTP:n voittokonsepti oli yksinkertainen; puolustus toimi ja hyökkäys kulki. Omalla korilla kotijoukkue onnistui pysäyttämään vieraiden pakastekaapinkokoiset Dragan Labovicin ja Sean O´Maran, ja hyökkäyspäässä samaiset jäykät nokialaiset toimivat lähinnä kotkalaisten pujottelukeppeinä.

Kuvaavaa Labovicin ja O´Maran tehottomuudesta on mm. se, että 207-senttinen serbi teki ensimmäiset pisteensä vasta minuuttia ennen puoliaikaa. 208-senttisen jenkin pistetilin avaaminen vei vieläkin pidempään eli kolmannen jakson kolmannelle minuutille.

Mitään heppoisia heppuja Nokian tornit eivät ole. Ennen perjantaita O'Mara oli pannut palloa pussiin 20 pisteen keskiarvolla ja Labovickin 17 pinnaa/ottelu. Lokakuun pelien perusteella Korisliiga nimesi O'Maran ”kuukauden pelaajaksi”.

Nokian tehomiesten eliminoimisessa onnistuivat lähinnä Donte Thomas, Tyrrell Nelson ja Kevin Langford, kukin vuorollaan, yhtaikaa ja erikseen.

- Meidän pelisuunnitelman toteutus oli upeaa. Donte, Tyrrell ja Kevin puolustivat Nokian torneja vastaan pirun hyvin. Toki he saivat hyvää apua pienemmiltäkin miehiltä, Tomi Kaminen kiitteli.

Hän näki voittopelien takana pelillistä kehitystä ja henkistä kasvua.

- Olemme yksinkertaistaneet peliä. Nuorten pelaajien asenne on tarttunut kokeneempiin, ja luottamus joukkueen sisällä on kasvanut.

Myös valmennusjohdon luottamus ulkomaalaisvahvistuksiin on kasvanut, ja joukkue jatkanee samalla rosterilla, kun liiga palaa taas tauolta joulukuun 5. päivänä.

- Täytyy myöntää, että jenkkien asemaa on mietitty, mutta mitään hätiköityjä päätöksiä ei kannata tehdä, kun peli paranee. Koko nelikkomme on päässyt paremmin peliin sisään. Kun nämä nuoret koulupojat tulevat tänne, heillä on aika suuret luulot itsestään, mutta melko pian jenkit ovat joutuneet huomaamaan, ettei tämä olekaan kuin valssia suvella. Korisliiga on aika kova sarja. Amerikkalaiset ovat joutuneet tekemään paljon töitä ja he ymmärtävät, etteivät pisteet tule helpolla, selvitti Kaminen.

KTP:n pitkien miesten ohella myös Matt Williams jr. oli vahva. Heitto bonusrajan takaa putosi vähintäänkin tyydyttävästi (10 yritystä/4 onnistunutta).

- Valmennus ja pelikaverit ovat kannustaneet jatkamaan yritystä, vaikka aina ei ole onnistunutkaan. Tänään osui jopa lähes puolesta kentästä, Williams hymähti.

Yrittämistä ei lopeta Michael Poundskaan. ”Homppa” on suruton ratkaisija ja perjantaina hänellä oli hyvä ilta. Ensimmäinen ja toinen neljännes päättyivät Poundsin hyytävään läpiajoon viime sekunneilla. Lisäksi viidestä kolmosesta osui kaksi.

BC Nokia oli Kotkan reissulla väsynyt ja raihnainen. Ottelu oli sille jo kolmas kuuden päivän sisällä.

- Varsinkin isot kaverit olivat liikkeellä raskaalla jalalla, eikä joukkueelta voi määräänsä enempää vaatia. Kotka sen sijaan tuli hyvällä ilmeellä ja energialla, ja ansaitsi voittonsa, tunnusti BC Nokian valmentaja Ville Tuominen.

KTP:n seuraava peli:

Lahti Basketball – KTP-Basket, Suomen cupia Lahdessa 21.11.2018 kello 18.30

Korisliigaa:

Kouvot – KTP-Basket Jatke Areenalla Kouvolassa keskiviikkona 5.12.2018 kello 18.30

Kaarinan Ura Basket – KTP-Basket Littoisten urheilutalossa lauantaina 8.12.2018 kello 17.00

KTP-Basket – Lapuan Kobrat Karhuvuoren Steveco Areenalla tiistaina 11.12.2018 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit