RAPORTTI: SEAGULLS – KTP

KUVA: Marraskuun alussa Kotkassa Seagullsin Tuukka Kotti (toinen vasemmalta) yritti jarrutella Antto Nikkarisen menoa ilman seuraumuksia. Perjantaina Helsingissä osat vaihtuivat, Nikkariselle vihellettiin virhe, ja Kotti heitti vapariviivalta voittopinnan. Andre Spight (selin) pelasi vielä alkukaudesta Seagullsissa. Tyrell Nelson jatkaa yhä KTP:ssa.

PINNAN TAPPIO HELSINGIN TRILLERISSÄ

KTP-Basketin perättäisten voittojen putki Korisliigassa katkesi pienimmällä mahdollisella mariginaalilla, kun Helsinki Seagulls kukisti kotkalaisvieraansa pisteellä 93-92 (tauko 52-33, erät: 24-20, 28-13, 25-24, 16-35) Töölön täpötäydessä Kisahallissa (1199 katsojaa) perjantai-iltana.

KTP:n kahdeksan voittoa eivät saaneet jatkokseen enää yhdeksättä, kun isäntien Tuukka Kotti naulasi ensimmäisen saamistaan vapareista 0,4 sekuntia ennen päätössummeria. Seagullsin paras pelaaja pääsi yrittämään viivalta, kun tuomaristo näki Antto Nikkarisen rikkoneen irtopallon tavoittelussa Kottia KTP:n puolustuskorilla.

Virhe oli Kotkan takamiehen viides. Suihkukomennolla ei ollut enää merkitystä, mutta sillä oli, ansaitsiko Nikkarinen virheensä. Jos ei, olisi kamppailussa menty jatkoajalle, ja kaikki olisi ollut vielä mahdollista.

Perjantain pelissä oli kaikki hyvän draaman ainekset. Todelliseksi trilleriksi - jännitysnäytelmäksi - lopulta käynyt ottelu oli melkoista vuoristorataa, kuten eränumerotkin osoittavat. Voitto tuntui karkaavan kotkalaisilta jo toisella neljänneksellä, mutta viimeisellä kympillä toivon kipinä vielä heräsi. Pelaajien tunteetkin kuumenivat, kun omiaan kannustanut yleisö tunnelmaa sopivasti hiosti. Ylilyönneiltä niin kentällä kuin katsomossa kuitenkin vältyttiin.

KTP aloitti väkevästi ja se johti 12-5. Vierailija oli ilmatilan herra, ja ”Lokit” jäi telineisiin, kun Kotka nokki levypalloja niin puolustus- kuin hyökkäyskorilla.

Ensimmäisen neljänneksen jälkipuoliskolla saatiin sitten jo viitteitä siitä, mitä tuleman piti. Kotti heitti tarkasti keskimatkan kakkosia, ja peräti kuusi ”lokkia” onnistui vähintään kerran bonusrajan takaa kolmosissa.

Toisen kympin puolivälissä KTP oli vain kahden pisteen päässä (31-29), mutta minuutit siitä eteenpäin ennen taukoa Seagulls vei 21-4.

Kotijoukkueen 19 pisteen taukojohto tuntui kotkalaisittain lohduttomalta, eikä kolmannen neljänneksen alku ainakaan häivyttänyt alakuloa. Suurimmillaan Seagullsin johto oli 25 pinnaa (60-35), kun pitkän tauon jälkeistä aikaa oli eletty kolme minuuttia.

Viimeinen kymppi alkoi vielä 20 pisteen takamatkalta (77-57), mutta koko ajan KTP hivuttautui lähemmäksi. Omat virheet jäivät minimiin, Seagulls ei osunut enää kaukaa ja se jäätyi lähempänäkin koria.

Matt Williams jr. käynnisti kotkalaisten takaa-ajon kolmosella päätösneljänneksen alussa, ja jatkossa niitä tuli vielä neljä lisää. Viimeinen Williamsin kolmonen tasoitti pelin (92-92). Seagullsille jäi 13 sekuntia aikaa tehdä voittokori, ja tulihan se puuttuva pinna edellä kerrotulla tavalla.

Jos toisen 10-minuuttisen voisi unohtaa, KTP pelasi miehekkäästi kolme muuta. Tuolla mustalla jaksolla syntyneestä piste-erosta huolimatta Kotka pelasi senkin paremmin kuin Seagulls viimeisen.

Kotkan pitkistä miehistä Donte Thomas ja Tyrell Nelson saivat jo ennen pitkää taukoa kolme virhettä, ja sekin helpotti Kotin iltapuhdetta. Vastaavasti taas useampikin Seagullsin onnistuneista kolmosista syntyi ns. toivotaan toivotaan -heitoista. 19-vuotiaan Ricky Waxlaxin ainakaan ei pitänyt onnistua bonusrajan takaa. Tähän asti joka neljännellä yrityksellä onnistunut nuorukainen tykitti nyt kaikki kolme kolmosta kuppiin.

KTP voitti viimeisen erän 19 pisteellä ja viimeiset neljä minuuttia 18-4. Keskeisiä syitä tasaisiin päätöslukemiin oli mm. se, että KTP hallitsi loppuun asti levypallopeliä. Tauon jälkeen vierailija piti myös parempaa huolta pallosta. Siihen mennessä Seagulls oli tehnyt 18 pistettä KTP:n menetyksistä. Jatkossa niitä tuli “enää” yhdeksän lisää, mutta yhtä kaikki; 27 on aivan liikaa. Nopeissa hyökkäyksissä Kotka oli ”Lokkeja” lennokkaampi pistein 14-3.

KTP:n parhaana palkittiin Williams ja täysin ansaitusti. Perjantaina Helsingissä nähtiin niiden puheiden mittainen mies, josta ennen kautta supistiin. 12 kolmosen yrityksestä meni seitsemän ”keskelle keksintöä”.

Nelson teki eniten pinnoja, mutta kuinka tehokas hän olisi ollutkaan ilman virhevaikeuksia. Lopulta niitä vihellettiin hänelle neljä.

Thomas teki tupla-tuplat (16 pistettä/11 levypalloa). Hänkin on säilyttänyt hyvän suoritustasonsa joukkueen vaikean alkukauden jälkeen. Thomas on kuitenkin vielä nuori mies (22), ja ajoittain ajatus karkaa jo seuraavaan siirtoon. Seurauksena on joskus alokaismaisiakin hasseja, mutta niilläkin on kokemuksen myötä tapana korjaantua.

Kevin Langfordin tehot eivät välttämättä näy pistetilastossa. Kahdeksan levypalloa kertovat jo enemmän miehen illasta ja kahdeksan koriin johtanutta syöttöä vielä lisää.

KTP:n leirissä kirjoitettiin perjantaina myös korisliigahistoriaa, kun loukkaantumisista alkukauden kärsineet Julius Rajala (24 vuotta/205 senttiä) ja Miika Heinonen (19/191) tekivät uransa ensimmäiset pisteet pääsarjassa. Rajala onnistui korin alta Nikkarisen syötöstä ja Heinonen kahdesti vapariviivalta. Rajalalla oli jo alla hajaminuutteja neljästä liigapelistä. Heinonen sen sijaan debytoi vasta nyt KTP:n paidassa.

Seagulls tuskaili alkukauden jenkkivalintojensa kanssa, ja nykyrosterissa on enää yksi amerikkalainen, Tyler Thornton (26/185), joka on pelannut lokkipaidassa kaikki 15 liigaottelua. Juwan Staten (26/185), Jalon Jackson (24/198) ja Christopher Ortiz (25/203) muodostavat Thorntonin ja Kotin kanssa nyttemmin joukkueen vahvan viisikon. Penkiltä löytyi tällä kertaa apuja 17 pisteen verran.

Lokit” nousee varmasti vielä sarjataulukossa, jos se pystyy pelaamaan ehjiä 40-minuuttisia. Salossa se hätyytteli sarjajohtaja Vilpasta mutta hävisi pinnalla. Nyt tuli pinnan voitto, mutta kylmät Seagullsille oli käydä KTP:nkin kanssa.

- Kiva voitto, mutta kyllähän tämän pelin olisi voinut tehdä helpommaksikin. Aloimme jälleen kävelemään viimeiset neljä minuuttia, ja siinä me emme ole kauhean hyviä. Se peli, millä saavutimme johdon, pitää pystyä säilyttämään täydet neljä jaksoa, myönsi Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas.

Tuukka Kotti muisteli enemmänkin lopputulosta kuin tapaa, millä se tuli.

- Kiva voittaa tällainen joulumatsi ja siinä samalla katkaista Kotkan voittoputki. Upea peli, hieno meininki ja täysi halli. Meidän on syytä muistaa, että kovat joukkueet tulevat takaisin peliin, jos ottaa jalkaa vähänkin pois kaasulta, totesi Kotti.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen sadatteli vaikeuksia puolustamisessa maalatun alueen kaarella, vaikka pelisuunnitelmassa selvästi luki, ettei sillä sektorilla saa hävitä.

- Staten, Jackson ja kumppanit tulivat liian helposti ohi. Me olimme liian passiivisia ottamaan mitään pois vastustajalta. Seagulls hyökkäsi ja puolusti kovalla intensiteetillä, ja teki meidän pelaamisen vaikeaksi. Kun antaa vastustajalle parikymmentä pistettä eteen, on takamatkalta vaikea nousta, harmitteli Kaminen.

Nuori Markus Rautasalo (18/180) pelasi taas ennakkoluulottomasti eikä ujostellut, vaikka Stadin kundilla oli katsomossa varmastikin paljon tuttuja.

- Tiukka oli peli ja tietysti harmittaa tällainen tappio. Ensimmäisellä puoliajalla olimme passiivisia molemmissa päissä kenttää, mutta toisella puolikkaalla saimme sitten hyvän ranin. Harmi että lopussa kävi näin.

KTP sulattelee tappiota yhden yön, mutta jo lauantaina fokus on käännettävä tulevaan. Sunnuntaina kotkalaiset saavat Steveco Areenalle vieraakseen Uudenkaupungin Korihait.

Korisliigaa:

KTP-Basket – Uudenkaupungin Korihait Karhuvuoren Steveco Areenalla sunnuntaina 30.12.2018 kello 17.00

Seuraava ottelu:

Kauhajoen Karhu – KTP-Basket Kauhajoen liikuntahallilla perjantaina 4.1.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit