SE ON “KERRASTA POIKKI” SALOSSA

KUVA: Salossa tarvittaisiin taas KTP-Basketin Kevin Langfordin (keskellä) tasaisen varmaa suoritusta. Vilppaan Jamie Skeenillä (oikealla) voi olla sanansa sanottavana, mutta Jack Gibbs (15) on monien vaivojen takia poissa pronssipelistä.

MITALIT KAULAAN JA KAUSI PAKETTIIN!

“Voitto kotiin, mitalit kaulaan ja kausi pakettiin!” Täällä teemalla matkaa KTP-Basket korisliigakauden päättävään viimeiseen peliin Salohalliin lauantaina. Pronssiottelussa vastassa on Vilpas, ja kupletin juoni on yksiselitteinen; Salo on kotijoukkue paremman runkosarjan sijoituksensa perusteella, peliasetelma on kerrasta poikki, ja voittajien kaulaan ripustetaan himmeimmät SM-mitalit.

Niistä kirkkaimmista “mitskuista” aloittivat Karhu Basket ja Kouvot kilpajuoksunsa Kauhajoella perjantaina, ja ensimmäisen finaalin jälkeen tilanne on Karhu Basketille 1-0 (96-86). Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran Kouvolassa maanantaina. Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa, ja jos se seitsemäskin loppuottelu tarvitaan, pelataan Kauhajoella vielä toukokuun 30. päivänä.

Pronssipelissä kohtaavat välierissä pettyneet yhdistelmät. Niin ei ole vain nyt, vaan näin on ollut aina. Kysymys on tälläkin kertaa siitä, kumpi loppuotteluista ulos kammetuista joukkueista on pystynyt paremmin nollaamaan menneet ja kääntämään focuksen kauden päättävään kamppailuun.

Salon Vilpas ja KTP-Basket lähtevät otteluun toisistaan poikkeavista asetelmista. Salo oli kauden käynnistyessä Korisliigan ehdoton ennakkosuosikki, se voittikin runkosarjan, ja tie tähtiin piti olla siloteltu aina mestaruuteen asti. Toisin kuitenkin kävi. Kouvot naarasi itsensä Karhu Basketin pariksi finaaliin pisimmän kaavan kautta eli seitsemännestä välierästä.

Salolle kävi yhtä hassusti kahtena edellisvuotena. Kaudella 2016/17 Vilpas voitti runkosarjan, mutta kullan otti kuitenkin Joensuun Kataja. Vuosi sittenkin Salo oli sarjan paras, mutta Kauhajoki tuli, näki ja voitti seurahistorian ensimmäisen mitalin, kultaisen.

KTP:n puolesta ei kovinkaan moni pannut ropojaan likoon sen jälkeen, kun kotkalaiset joutuivat puolivälierissä Katajan pariksi, ja pelit aloitettiin Joensuusta. Niin vain todennäköisyyslaskelmille sanottiin piut-paut, ja Kotka on neljän sakissa. Paikka semifinalistien joukossa on enemmän kuin realistit rohkenivat kauden alkaessa toivoa, ja tämä olisi KTP:n kyettävä kääntämään Salossa nyt myös voimavaraksi. Kun on pronssipeliin asti päästy, niin mennään sitten “päätyn asti”!

- Pitkä kausi olisi ihan mukava päättää voittoon, toteaa KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen. Hänellä on takavuosilta aiempaa kokemusta pronssipeleistä kolmelta eri kerralta.

- Kaksi niistä voitettiin, ja ne olivat paljon mukavampia tapahtumia kuin se tappiollinen, huomauttaa Kaminen.

Vastustajan scauttaaminen ja videosulkeiset omalle joukkueelle ovat tätä päivää tuleviin otteluihin valmistauduttaessa. Tomi Kaminen paljastaa, ettei Vilpasta ole videolta nyt enää vilkuiltu.

- Kyllä ne voiton avaimet pitää löytää ihan jostain muualta kuin siitä, hyökkääkö Salo vasemmalta vai oikealta.

KTP:n valttikortti voisi olla, että se pääsee pronssipeliin levänneenä. Viimeisestä semistä Kauhajokea vastaan on jo yli viikko, kun Vilpas väsytti viimeisessä välierässä itseään vielä alkuviikosta.

- Tiivis ottelutahti voi olla myös Salon etu. Meidän täytyy löytää oikea pelirytmi heti kättelystä, että olemme mukana pronssikamppailussa, toteaa Kaminen.

Vilppaan Joonas Iisalo on kenties liigan nöyryytetyin valmentaja juuri nyt. Kauden tärkein ottelu “vain” SM-pronssista on jotain aivan muuta kuin mitä mies itse, seurajohto ja ennen muuta fanit odottivat. Sosiaalisessa mediassa omatkin ovat jo jakaneet miehelle potkuja. Iisalo yrittää kuitenkin peittää pettymyksen.

- Kevään viimeinen peli edessä. Kummankin joukkueen tavoitteena oli pelata korkeammista sijoista, mutta kausi olisi silti kiva päättää voittoon ja mitalit kaulassa. Uskon, että ylösheiton jälkeen molemmilta joukkueilta löytyy taisteluilmettä.

KTP matkustaa Saloon parhaalla kokoonpanolla. Salo sen sijaan pelasi rampana jo Kouvoja vastaan, ja lauantaina Vilppaalta puuttuu ainakin monta ottelua tällä kaudella ratkaissut Jack Gibbs. Vammaa on niin ala- kuin yläraajoissakin. Niin ikään Brandon Taylorin pelaaminen oli perjantaina “fifty-fifty”. Yhden ottelun pelikiellon väkivaltaisuudesta Kouvot-kamppailuissa saanut Juho Nenonen on sen sijaan taas rivissä.

Kokoonpanot, Vilpas: Jamie Skeen, Mikko Koivisto, Henri Kantonen, Juho Nenonen, Antonio Ballard, Teemu Rannikko, Brandon Taylor (GTD 50), Leevi-Matias Taimela, Aatu Kivimäki, Riku Laine, Reggie Dillard.

KTP: Donte Thomas, Jalen Jackson, Juho Lehtoranta, Jari Vekkilä, Michael Pounds, Janne Lehtoranta, Markus Rautasalo, Antto Nikkarinen, Kevin Langford, Eero Hannikainen, Tyrell Nelson, Joonas Lehtoranta.

Korisliiga, pronssiottelu:

Salon Vilpas – KTP-Basket Salohallissa lauantaina 18.5.2019 kello 17.00

1. SM-finaali:

Kauhajoen Karhu Basket – Kouvolan Kouvot 96-86 (tauko 46-39, erät: 14-20, 32-19, 27-23, 23-24)

Pisteet/levypallot, Karhu Basket: Gregory Mangano 30/11, Cameron Jones 18/6/11 syöttöä, Chris McKnight 18/4, Rene Rougeau 17/4, Okko Järvi 7/2, Bojan Sarcevic 6/6/8, Antti Niskanen 0/0.

Kouvot: Thomas Gibson III 27/4, Jeremy Morgan 16/5, Tuomas Hirvonen 16/4, Brian Asbury 14/10, Ville Kaunisto 6/6, David Gonzalvez 4/3, Severi Kaukianen 3/0, Teemu Knihtinen 0/0, Vili Nyman 0/0.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Ari Malkamäki, Ari Mikkola, yleisöä 1110.

Seuraava ottelu: Kouvot-Karhu Basket Kouvolan jäähallissa maanantaina 20.5.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit