SHOKKIUUTINEN, USKO TAI ÄLÄ:

Kuva: Markus Rautasalon (vasemmalla) on pian päätettävä, ansaitako Qatarissa rialeja (maan rahayksikkö: 1 euro = 4,1132 QAR) vai osallistuako koti-Suomessa kevään ylioppilaskirjoituksiin. Toinen sheikkiasuinen kuvassa on Emil Uotila. Joonas Timosella on yllään Sörkan vitosdivarijoukkueen ”peliasu”. Kolmikko on kuvattu avoauton kyydissä Helsingin iltapäiväliikenteessä viime torstaina, jolloin pääkaupunkiseudulla oli leuto keli.

RAUTASALO SIIRTYYKIN QATARIIN!

Tällä palstalla julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti – ehkä kuitenkin kerran viikossa – ihan oikeita koripallouutisia mutta myös -huhuja, -juoruja ja joskus hauskoja pilojakin lajin ympäriltä. Jutut on tuotettu itse, bongattu internetin ihmeellisestä maailmasta tai sitten kuultu turuilla ja toreilla.

Näitkö tämän shokkiuutisen:Markus Rautasalo on allekirjoittanut loppukauden kattavan sopimuksen Qatarin pääsarjaan...”

Juuri kun perinteikäs kotkalainen korisliigaseura KTP-Basket ja hyvänä koripallokasvattajana pääkaupunkiseudulla tunnettu Munkkiniemen Kisapojat olivat tehneet sopimuksen entistä tiiviimmästä yhteistyöstä, kerrotaan MuKin verkkosivuilla samana päivänä, että helsinkiläinen ”kultakimpale” ja Kotkan korisliigajoukkueessakin debytoinut Markus Rautasalo (18 vuotta/180 senttiä) siirtyy täysin yllättäen loppukauden kattavalla sopimuksella Qatarin pääsarjaan!

Mukanaan Kisapojista öljyvaltioon Rautasalo imuroi pelikaverinsa Emil Uotilan (18/198), joka on ollut 1. divisioona B:ssä pelaavan helsinkiläisseuran toiseksi paras pistemies (11 ottelua, 14.5 pinnaa/peli).

Samassa aallossa Munkan jättää Joonas Timonen (18/189), joka on ollut MuKin se kaikista tehokkain: 16 ottelussa 18,0 pistettä ja 5,4 levypalloa ottelua kohden. Vielä ei ole täyttä varmuutta Timosen uudesta osoitteesta, mutta sen huhutaan olevan Helsingin Sörkan (Sörnäinen) eteläisellä alueella toimiva vitosdivarin joukkue.

Yllätysuutiset tulivat ajankohtaisiksi ilmeisestikin juuri nyt, koska pelaajasiirrot seurojen välillä ovat mahdollisia enää lyhyen ajan. Siirto-ovi pannaan säppiin helmikuun viimeisenä päivänä.

Yleensä luotettavien lähteiden mukaan Rautasalo ja Uotila ovat jo matkustaneet pääosin autiomaan peittämään, yli kahden miljoonan asukkaan emiirikuntaan Arabian niemimaalla. Öljyvarantojensa takia se on yksi maailman rikkaimmista valtioista.

Qatar on viime aikoina saanut kyseenalaista julkisuutta jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen rakennusprojekteihin liittyen. Stadionrakentamisessa kerrotaan käytetyn työvoimaa lähes nälkäpalkalla. Rautasaloa ja Uotilaakin on varoitettu alistumasta koripallon orjatyöläisiksi.

Siitä tuskin on pelkoa, sillä Qatarin koripallossa on pulaa pitkistä miehistä, ja heille maksetaan hyvin. Rautasalokin on 180-senttisenä siinä maassa torni. Qatarilaisen miehen keskimitta kun on epävirallisten lähteiden mukaan 174,6 (Suomessa 178,0).

Rautasalon ja Uotilan ei uskota palaavan ihan heti kohta esimerkiksi ”maitojunalla” takaisin kotiin. Timostakaan tuskin nähdään vähään aikaan kotimaan koripalloparketeilla, sillä Sörkka pelaa vain kotiotteluja ja nekin ns. suljetuin ovin.

Tarkkaa tietoa Qatarin sijoituksesta koripallon maailmanlistalla ei ole, mutta varmaa on, ettei se ole enää tyrkyllä seuraaviin MM-kisoihin, jotka pelataan Kiinassa elo-syyskuussa. Suomi sen sijaan pelaa vielä kaksi tärkeää karsintaottelua (Ranska kotona 21.2. ja Venäjä vieraissa 24.2.) päästäkseen kisoihin.

JA NYT! Heille, jotka ovat jaksaneet lukea tämän jutun näin pitkälle, paljastettakoon, että edelläoleva on pääosin penkkarihuumoria. Rautasalo, Uotila ja Timonen juhlivat viime viikolla lukioaikojen päättymistä – Rautasalo ja Uotila öljysheikkikaavuissa ja Timonen raidallisessa vangin asussa – ja pilanpäiten kolmikko levitti julkisuuteen moista pajunköyttä.

Helsingin yössä pojilla oli vielä hetken aikaa hauskaa, mutta arki odottaa jo kulman takana. Ylioppilaskokelaiden lukuviikot alkavat pian. Yo-kirjoitukset ajoittuvat maaliskuulle, ja valkolakkia juhlivat kesäkuussa ne, jotka sen ansaitsevat.

 

Koripallon ”El Clasico” oli huikea trilleri

Viikonvaihteessa pelattiin monessa Euroopan maassa kansallisista cup-mestaruuksista. Suomen televisiossakin nähtiin sunnuntai-iltana huikea trilleri Espanjan cupin voitosta. Finaali oli koripallon ”El Clasico” ikuisten kiistakumppanien Barcelonan ja Real Madridin kohdatessa. Nyt sen voitti ”Barca” jatkoajan jälkeen pisteellä (94-93). Voittokori kirjattiin vain sekunti ennen päätössummeria 217-senttiselle Ante Tomicille. Hyvän draaman aineksia oli sekin, että kroatisentterin edellinen seura oli Real Madrid.

Muutama suomalainenkin pääsi juhlimaan cup-mestaruutta. Islannissa pelaava Antti Kanervo (29 vuotta/192 senttiä) sai nostella cup-kannua, kun hänen joukkueensa Stjarnan kukisti loppuottelussa Njardvikin 84-68. Äänekosken Huiman kasvatti ja Susijengin jäsen auttoi nykyistä seuraansa 11 pisteellä tiellä voittoon.

Ranskan cupin finaalissa Strasbourg päihitti Bourg-en-Bressen pisteellä (98-97). Mestarijoukkueen valmennustiimiin kuuluu Lasse Tuovi (33), joka lukeutuu myös päävalmentaja Henrik Dettmannin Susijengi-esikuntaan.

Liettuan cupin finaalissa Jamar Wilsonin (34/185) edustaman Lietkabelisin oli tyytyminen pronssiin. Final Four -turnauksen lohdutusottelussa se niputti Neptunasin 94-67. Wilson pussitti 15 pistettä.

 

Langford juhli Kreikan cup-mestaruutta

Kreikan cupin loppuottelussa ei ollut mukana suomalaisia, mutta paikan päällä oli kyllä edustus Kotkasta. KTP-Basketissa pelaava Kevin Langford (33/203) lomaili Kreikassa ja oli todistamassa vanhemman veljensä Keithin (35/193) cup-riemua Panathinaikosin päihitettyä PAOK Thessalonikin 79-73.

Voittajien MVP (most valuable player, käännös: tärkein pelaaja) oli amerikkalainen Nick Calathes (30/198), jonka tehot olivat 19 pistettä, 5 levypalloa ja 9 koriin johtanutta syöttöä. Heti Calathesin jälkeen ottelun kakkostähti oli Keith Langford (17 pistettä ja 5 levypalloa). Hänelle peli oli erittäin tunteikas siksikin, että mies teki nyt näyttävän paluun ”työpaikalleen” liki kolme kuukautta vieneen loukkaantumisen jälkeen.

NBA:ssakin San Antonio Spursin riveissä näyttäytynyt Keith Langford on tottunut menestykseen. Hän on muun muassa Italian, Israelin ja lähinnä venäläistaustaisen VTB-liigan mestari. Keith on voittanut kaksi kertaa Euroliigan korikuninkuuden, ja kerran hänet on valittu samaisen kilpailun all stars -tähdistöön.

Langfordin veljekset juhlivat pari päivää Keithin tuoreinta saavutusta, mutta ihan näinä aikoina Kevin palaa sorvin ääreen Steveco Areenalle Kotkaan.

 

KTP:n junnuilla onnistunut turnausmatka Serbiaan

KTP:n 15-vuotiaiden poikien joukkue teki viikonvaihteessa onnistuneen turnausmatkan Sebiaan. EYBL:n (European Youth Basketball League) tapahtumasta jäi käteen kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

- Turnaus oli meiltä erittäin hyvä. Loppusaldona oli kolme tiukkaa peliä ja yksi vähän huonompi. Pääsimme harjoittelemaan erilaisia puolustusmuotoja, jotka jatkossa palvelevat meitä, totesi joukkueen päävalmentaja Mauri Laiho.

ARANDJELOVAC, SERBIA:

EYBL (European Youth Basketball League) -koripalloturnauksen 15-vuotiaiden poikien sarja:

KTP – BK Inter Bratislava, Slovakia 62-103 (tauko 27-67, erät: 15-31,12-36, 18-12, 18-23)

Pisteet/levypallot, KTP: Jasper Mussalo 16/8, Morris Ugusuk 10/1, Mikael Parikka 8/2, Noah Piipari 8/2 , Konsta Neuvonen 6/14/3 syöttöä, Tom Guma 6/3 , Niko Mykrä 4/1, Jarno Antila 4/0, Marcus Frimodig 0/5.

KTP – Debreceni Kosarlabda Akademia, Unkari 74-77 (tauko 37-43 , erät: 20-26, 17-17, 20-14, 17-20)

Pisteet, levypallot, KTP: Neuvonen 24/15, Mussalo 20/7, Mykrä 12/3/10 syöttöä, Ugusuk 10/2, Guma 6/3, Frimodig 2/3, Antila 0/1, Piipari ja Parikka eivät pelanneet.

Torstaina KTP voitti puolalaisen Szolnoki Sportcentumin 65-60 ja perjantaina Hensfort Przemyslin niin ikään Puolasta 72-65.

KTP ei selviytynyt lopputurnaukseen, joka pelataan Unkarissa huhtikuussa.

TEKSTI: Matti Järvinen

Yhteistyökumppanit