UUDESTAKAUPUNGISTA TURHAUTTAVA TAPPIO

Kuva: Donte Thomasilla (vasemmalla) ja Tyrell Nelsonilla oli tilastollisesti upea ilta Uudessakaupungissa, mutta se on laiha lohtu, kun oma joukkue hävisi. Kuva on joulukuulta KTP-Basket - Korihait-ottelusta.

KORIHAIT ROKOTTI VAPARIVIIVALTA

KTP-Basketin pelit Korisliigassa käynnistyivät maaottelutauon jälkeen mollivoittoisesti Uudessakaupungissa perjantaina, kun kotkalaisvieras kärsi Korihaille turhauttavan 84-78 (tauko 65-63, erät: 22-25, 23-18, 20-20, 19-15) tappion. Kamppailu oli pienten mariginaalien peli. Joukkueet tekivät pisteitä likimain kori korista, ja suurimmillaan johto oli – puoleen tai toiseen – tuo kuusi pinnaa päätössummerin soidessa.

KTP teki pelissä monia asioita oikein, mutta jotain jäi puuttumaan. Joukkue ei esimerkiksi pystynyt rytminvaihdokseen sellaisissa tilanteissa, joissa se kuitenkin hallitsi kenttätapahtumia. Hyökkääminen oli staattista, paikallaan polkevaa, ja hyvin puolustanut isäntä roikkui mukana. Kotkalaisten loppukirikin jäi piippuun niin kuin Perttu Hyvärisellä miesten viestin maalisuoralla Seefeldin MM-kisoissa.

Vaikutuksensa KTP:n tappioon oli tietysti myös vastustajan pelillä. Korihait laahaa liigassa toistaiseksi vielä viimeistä edellisenä muttei todennäköisesti enää kauan. Uuden valmentajansa, portugalilaisen Pedro Monteiron, johdolla “hailauma” opiskelee uutta pelitapaa, joka saattaa pysäyttää vielä monta vierailijaa Uudessakaupungissa.

Tämän päivän Korihait on kurinalaisempi kuin Damion Dantzlerin aikakaudella. Puolustuspelaaminen on aggressiivista joskin kuluttavaa ja virhealtista. Hyökkäyskuvioita Monteiro ei ole ennättänyt ajamaan sisään vielä montaakaan, mutta ne harvatkin purivat nyt KTP:hin.

Ottelun merkitsevät tapahtumat tiivistyivät itse asiassa pelin viiteen viimeiseen minuuttiin. Kun Korihait sai joukkuevirhetilinsä täyteen viimeisen kympin puolivälissä, piti pöydän olla katettuna KTP:lle, joka on yksi sarjan tarkimmista vapaaheitoissa. Ja todentotta, vapariviivalta peli ratkaistiin – muttei niin kuin “käsikirjoitukseen” oli präntätty. Vapaissa heitoissa juhlikin Korihait.

KTP puolusti lopun kohtalaisen hyvin, mutta se tuotti myös virheitä. Kotijoukkue teki 10 viimeistä pistettä vapareista 100-prosenttisella tarkuudella. Kotkan seitsemän viimeistä pistettä olivat Tyrell Nelsonin kakkonen ja viisi vapaaheitoista, mutta kolme niistä tärveltiin ohi.

Antto Nikkarinen tasoitti pelin (78-78), kun aikaa oli jäljellä 2.33. Siihen jäivät kuitenkin KTP:n pinnat. Päätöslukemat pussitti Stephon Jelks, kun aikaa kellossa oli enää 0.34. Hyökkäyskorilla Kotka ennätti vielä tekemään kaksi kolmosen ja yhden kahden pisteen heittoyrityksen, mutta ne kaikki pysähtyivät rautoihin.

Korihaiden tehokolmikon muodostivat Marius van Andringa, Jelks ja Bryan Coleman. Van Andringan vaarallisuus bonuskaaren takaa tiedettiin, mutta siitä huolimatta hän pääsi takomaan neljä kolmosta seitsemästä yrityksestä. Vapareissakin mies oli joukkueensa tarkin (6 yritystä/6 onnistunutta).

Jelksinkin vapaaheitot osuivat hyvin (7/6), mutta hän teki myös paljon muuta hyödyllistä joukkueensa voiton eteen. Kokonaislevypallomäärä 14 on kunnioitettava, mutta erityisen petollisia KTP:lle olivat hyökkäyslevyrit (7), joista Jelks nosti tukun pisteitä ns. toisella yrityksellä. Colemaninkin vahvuudet tulivat esiin korien läheisyydessä.

KTP:n tehot lepäsivät pitkälti aloitusviikon (Nikkarinen, Nelson, Donte Thomas, Kevin Langford, Jalen Jackson) varassa. Kentällä ei tosin heidän lisäkseen käyneetkään kuin Lehtorannan veljekset. Jossain toisessa tilanteessa Nelsonin (pelitilanneheitot 12/10, prosentti 83 – vaparit 8/6, prosentti 75) ja Thomasin (9/7, 77 – 7/5, 71) ilta olisi ollut upea, mutta nyt kelpo tilastot ovat laiha lohtu, kun oma joukkue hävisi.

Langford (6 koriin johtanutta syöttöä) ja Jackson (5) jakoivat hyviä passeja, mutta oma pistepussi jäi laihaksi. Korihaiden puolustus teki Nikkarisen illasta vaikean. Kuusi pallonmenetystä KTP:n pelintekijältä on enemmän kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

KTP:n vakiokokoonpanosta puuttui Michael Pounds, joka potee vielä kolme viikkoa sitten Kataja-pelissä Joensuussa saamaansa käsivammaa.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen harmitteli, ettei hänen joukkueensa ollut maaottelutauon jälkeen nyt parhaassa iskussa.

- Korihait sitä vastoin oli voitontahtoinen ja liikkuva.

Donte Thomas oli ensi jakson perusteella (18 pistettä) menossa kohti kauden tähänastista piste-ennätystään (32), mutta jatkossa tahti hieman laantui.

- Meidän intensiteettimme oli liian alhainen. Heitimme myös liikaa vapareita ohi viimeisellä neljänneksellä – minä itsekin, harmitteli Thomas, joka kuitenkin vakuutteli, ettei joukkue jää tappiota murehtimaan.

KTP pelaa seuraavan kerran keskiviikkona Kouvojen vieraana Kymenlaakson neljännessä paikallisderbyssä. Kolme edellistä on vienyt Kotka. Kouvoilla on alla riemastuttava jatkoaikavoitto (83-80) Pyrinnöstä Tampereelta. Ennen KTP:ta kouvolalaiset saavat vieraakseen vielä Salon Vilppaan lauantaina (2.3.).

Pisteet/levypallot, Korihait: Marius van Andringa 22/2, Stephon Jelks 20/14, Bryan Coleman 16/7, Chris Jenkins 9/1, Mika Nuolivirta 6/4, Miikka Marttinen 5/2, Topias Kuukkanen 3/0, Mario Edwards 3/3.

KTP: Tyrell Nelson 26/5, Donte Thomas 25/6, Antto Nikkarinen 11/5, Kevin Langford 7/4, Jalen Jackson 4/5, Joonas Lehtoranta 3/3, Juho Lehtoranta 2/4.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Joona Haaja, Karol Kowalski, yleisöä 630.

Korisliigaa:

Kouvot – KTP-Basket Kouvolan Jatke Areenalla keskiviikkona 6.3.2019 kello 18.30

KTP-Basket – Salon Vilpas Steveco Areenalla perjantaina 8.3.2019 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Yhteistyökumppanit